Saopćenja

Uručeni ključevi obnovljenih kuća povratnicima u općinama Foča-Ustikolina i Sapna

1.4.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas općinu Foča-Ustikolina gdje je sa nečelnikom ove općine uručio  ključeve za šest obnovljenih stambenih jedinica  povratnika, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 200.000 KM.

Ključeve su dobili Mehmed Pamuk, Šerif Kljuno, Ekrem Memija, Drago Bilinac, Mirko Golubović i Radivoje Trebinac.

„Uključujući ovih 200.000 KM, Ministarstvo je od 2008. do 2010. godine  za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture, elektrifikaciju povratničkih naselja i održivi povratak u općini Foča-Ustikolina izdvojilo blizu dva miliona KM, dok je u okviru CEB projekta realizirano blizu 1,3 miliona KM“, kazao je ministar Halilović.

Uvažavajući sve veće potrebe za održivi povratak, Ministarstvo je skoro dvije trećine izdvojenih sredstava usmjerilo u projekte elektrifikacije, sanacije lokalnih puteva i vodovodne mreže, kao osnovne preduslove za trajni ostanak povratnika na području općine Foča-Ustikolina.

Jučer su, također, u općini Sapna uručeni ključevi za 13 obnovljenih stambenih jedinica povratnika, za čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojilo 260.000 KM.

Ključeve obnovljenih kuća dobili su Izet Gušić, Islam Hasanović, Revko Hasanović, Ferhat Memić, Kasim Nuhanović, Alija Omerović, Senad Osmanović, Fadil Salihbegović, Senad Tabaković, Živojin Garić, Dragoslav Petrović, Bosiljka Sandić i Cviko Todorović.

Ukupna ulaganja u projekte pomoći povratnicima na području općine Sapna iznose više od tri miliona KM. Najvećim dijelom ta su sredstva utrošena za obnovu stambenih jedinica povratnika. 

Kabinet ministra