Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović razgovarao je sa osobnim izaslanikom visokog komesara UNHCR Anne Willem Bijleveldom o pripremi regionalnog projekta i donatorske konferencije za rješavanje problema raseljenja u četiri zemlje Zapadnog Balkana.

16.4.2011

Ovaj projekat, koji obuhvata BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, vrijedan nekoliko stotina miliona eura, trebalo bi da bude prezentiran međunarodnim donatorima na konferenciji, koja će biti održana do kraja ove godine, vjerovatno u BiH.

Tokom ovog, drugog susreta ministra Halilovića i Bijlevelda u posljednja dva mjeseca, razgovarano je o broju izbjeglih osoba iz BiH i raseljenih osoba unutar BiH, kojima je prioritetno potrebna pomoć u trajnom rješavanju njihovog statusa.

„U definiranju regionalnog projekta, koji će biti ponuđen donatorima, insistirat ćemo na rješavanju problema kolektivnih centara, u kojima boravi 2.400 porodica, te zbrinjavanju najranjivijih slučajeva izbjegličko-raseljeničke populacije“, kazao je ministar Halilović.

Bijleveld, koji se nalazi u višednevnoj posjeti zemljama regiona, kazao je kako će Revidirana strategija za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma biti predstavljena na donatorskoj konferenciji, kao jedinstven dokument koji na sveobuhvatan način nudi rješenja za mnogobrojnu izbjegličko-raseljeničku populaciju u BiH.

Ovom sastanku  prisustvovali su i predstavnik UNHCR u BiH Naveed Hussain, te pomoćnici ministra Mario Nenadić i Mujo Jejna.

Kabinet ministra