Saopćenja

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Safet Halilović uputio je čestitku novinarima, medijskim kućama i udruženjima novinara u BiH.

3.5.2011

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja, a odluku o njegovom obilježavanju donijela je Generalna skupština UN radi podizanja svijesti o značaju slobode štampe, te podsjećanja država da je njihova dužnost poštivati i podržavati pravo na slobodu izražavanja, koja je zagarantirana članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Upravo obilježavanjem Međunarodnog dana slobode medija, širom svijeta se promoviraju osnovna načela slobode medija, iskazuje najoštrija osuda napada na nezavisnost medija i istovremeno odaje počast novinarima koji su u traganju za istinom izgubili živote ili lišeni slobode.

S obzirom na to da su i u BiH zabilježeni primjeri napada na novinare i medijske kuće, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da je svaki napad na medije istovremeno napad na osnovno ljudsko pravo na slobodu informiranja, sadržano u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, povodom Međunarodnog dana slobode medija zahvaljuje novinarima i medijskim kuća na njihovom doprinosu demokratizaciji civilnog društva u BiH, a institucije vlasti na svim nivoima podsjeća na obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihove izuzetno važne društvene uloge.

Kabinet ministra