Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u zvorničkoj mjesnoj zajednici Liplje prisustvovao obilježavanju godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Liplje

3.6.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u zvorničkoj mjesnoj zajednici Liplje prisustvovao obilježavanju  godišnjice oslobađanja koncentracionog logora  Liplje, te obišao završenu spomen sobu, čiju je izgradnju sufinansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa 20.000 KM.

Radi se o objektu u kojem je tokom rata bilo zatočeno više od 450 civila naselja Liplje, od kojih je ubijeno 27. Ovaj logor su pripadnici snaga odbrane BiH oslobodili 2. juna 1992. godine i jedini je oslobođeni logor tokom rata u BiH. Danas je položen i kamen temeljac za izgradnju Šehidske česme u Liplju.

Ministar Halilović je tokom današnje posjete Zvorniku razgovarao sa povratnicima u više naselja ove opštine, koji su mu prezentirali prioritetne potrebe u rješavanju pitanja održivosti povratka, kao što su proizvodni projekti,  zapošljavanje, obnova infrastrukture. Ministartsvo je od 2008. do 2010. godine, uključujući i CEB projekat,  u projekte pomoći povratnicima na području opštine Zvornik uložilo više od 5,3 miliona KM.

Kabinet ministra