Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović potpisao je danas u Hagu Konvenciju o međunarodnom ostvarivanju prava na izdržavanje djeteta i drugim oblicima izdržavanja porodice.

5.7.2011

Predmet ove Konvencije je osiguravanje efikasnog međunarodnog ostvarivanja prava na izdržavanje djeteta i drugih oblika izdržavanja porodice, posebno putem uspostavljanja sveobuhvatnog sistema saradnje između država ugovornica, omogućavanja prohodnosti zahtjeva za donošenje odluka o izdržavanju, osiguravanja da odluke o izdržavanju budu priznate i provedene.

Ova Konvencija se primjenjuje na obaveze izdržavanja koje proističu iz odnosa roditelj-dijete prema osobi koja nije napunila 21 godinu starosti, priznavanje i provođenje odluke za supružničko izdržavanje. Svaka država ugovornica može zadržati pravo da ograniči primjenu Konvencije na osobe koje nisu napunile 18 godina starosti. Odredbe ove Konvencije primjenjivat će se na djecu bez obzira na bračni status roditelja.

Svaka država ugovornica imenovat će jedan centralni organ koji će obavljati funkcije   predviđene ovom Konvencijom.

Države ugovornice će, također, u domaćem zakonu predvidjeti efikasne mjere za provođenje odluka iz Konvencije, a te mjere mogu obuhvatati:  zadržavanje plate, obustavu bankarskih računa i drugih izvora, odbijanja od plaćanja socijalnog osiguranja, založno pravo ili prinudnu prodaju imovine, zadržavanje povrata poreza, zadržavanje ili zabranu na penzione dodatke, lišavanje, suspenzija ili ukidanje različitoh dozvola (naprimjer vozačkih dozvola).

Kabinet ministra