Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uručili su danas ključeve za devet od ukupno 42 obnovljene stambene jedinice povratnika, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 800.000 KM.

14.7.2011

U okviru ovoga projekta, ranije je završeno 26 stambenih jedinica, a u toku je obnova još sedam povratničkih kuća.

„Od 2008. do 2010. godine Ministarstvo je, uključujući CEB projekat, za pomoć povratnicima u Mostar izdvojilo više od pet miliona KM. Ovim sredstvima obnovljene su 104 stambene jedinice povratnika, pripadnika sva tri naroda, te najteže devastirane zgrade zajedničkog stanovanja“, kazao je ministar Halilović i dodao da je u toku izrada projektne dokumentacije za obnovu dodatnih 39 stambenih jedinica povratnika iz budžeta za 2010. godinu.

U Mostaru je realizirano ili je u toku realizacija dvadesetak projekata održivog povratka, među kojima su od velikog značaja za povratnike zapošljavanje, elektrifikacija povratničkih naselja i obnova komunalne i socijalne infrastrukture.

Danas su ključeve za obnovljene stambene jedinice dobili Stjepan Raič, Vida Ramljak, Gojko Vučić, Janko Gatalo, Draginja Lozo, Nedeljko Tomanović, Adem Sinanović, Stojan Savić i Slavko Krešić.

Za povratak u Mostar prijavljeno je 1.036 porodica sa 4.038 članova.

Kabinet ministra