Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Gračanicu

15.7.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Gračanicu, gdje je na prigodnoj ceremoniji ozvaničen završetak radova na izgradnji pet stambenih objekata za socijalno ugrožene romske porodice i kanalizacionog sistema u romskom naselju Veseli Brijeg, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 109.334 KM iz budžeta odobrenog 2010. godine za pomoć Romima.

„Pet romskih porodica sa ukupno 42 člana , završetkom ovog projekta, kojeg je implementirala općina Gračanica, dobilo je mnogo povoljnije uslove za život. Osim novih domova,  izgradnjom kanalizacionog sistema za romsko naselje Veseli Brijeg, poboljšani su uslovi stanovanja za oko 70 stanovnika ovog naselja“, kazao je ministar Halilović.

Ministar Halilović je posjetio da je u posljednje dvije godine Ministarstvo osiguralo šest miliona KM za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, te da su za ove namjene određena dodatna sredstva izdvojili međunarodni donatori, prije svega Švedska agencija za razvoj (SIDA), Vlada Federacije i pojedine općine.


„U 2009. godini samo za stambeno zbrinjavanje Roma implementirano je više od 5,7 miliona KM. Ovim  sredstvima izgrađeno je 215 stambenih jedinica za Rome na području BiH, te sanirana infrastruktura za 85 romskih porodica“, kazao je ministar Halilović i dodao da će tokom ove godine biti implementirani projekti pomoći romskoj populaciji za koje su odobrena sredstva od tri miliona KM u budžetu Ministarstva za 2010. godinu.

Kabinet ministra