Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović krajem sedmice u oproštajnu je posjetu primio ambasadora Japana u BiH Futao Motai, koji nakon šest godina napušta diplomatsku službu u našoj zemlji.

11.9.2011

Ministar Halilović informirao je ambasadora Motai o aktivnostima Ministarstva posebno u oblasti povratka.

„Sredstvima od 153 miliona KM koje je osiguralo Ministarstvo od 2008. do 2010. godine, obnovljeno je ili je u završnoj fazi obnove 4.200 stambenih jedinica povratnika na području cijele BiH, na elektro-mrežu priključeno je više od 2.000 povratničkih domova, rekonstruirano je 86 zgrada zajedničkog stanovanja, te su obnovljene desetine kilometara lokalnih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže“, kazao je ministar Halilović i dodao da je u raspuštanje kolektivnih centara uloženo 37 miliona KM

Sagovornici su se složili da proces pomoći povratnicima u BiH može biti usporen zbog toga što još nije usvojen državni budžet za 2011. godinu.

„Čekajući usvajanje budžeta, Ministarstvo je u završnoj fazi pregovora sa Evropskom razvojnom bankom o kreditu od 40 miliona eura za potpuno zatvaranje kolektivnih centara, Vijeće ministara BiH odredilo je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja kreditnog sporazuma između BiH i Saudijskog fonda za razvoj, vrijednog 18 miliona dolara, a sa OPEC fondom dogovoren je kredit od oko osam miliona dolara“, kazao je ministar Halilović i dodao da BiH aktivno učestvuje u pripremi regionalne donatorske konferencije, koja bi trebala biti održana krajem godine u Sarajevu. 

Kabinet ministra