Saopćenja

Ministar Halilović razgovarao sa ambasadorom Burtonom

12.9.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je danas u nastupnu posjetu šefa Misije OSCE u BiH, ambasadora Fletcher M. Burtona, sa kojim je razgovarao o aktivnostima koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i nastavku saradnje sa ovom međunarodnom organizacijom.

„Ministarstvo, paralelno sa realizacijom zajedničkih projekata pomoći raseljenim osobama u BiH, aktivno učestvuje u pripremi regionalne donatorske konferencije za rješavanje pitanja raseljeništva u četiri zemlje regiona (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora), koja bi trebala biti održana krajem godine u Sarajevu“, kazao je ministar Halilović i zatražio podršku Misije OSCE u implementaciji i predstavljanju Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma na ovoj konferenciji.

Ambasador Burton je podržao regionalni pristup rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, te dodao kako će Misija OSCE i on osobno biti fokusirani na ubrzanje implementacije Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Ministar Halilović je informirao ambasadora Burtona i o uspješno realiziranim projektima pomoći Romima u BiH u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, te zajedničkom projektu Ministarstva i OSCE za izradu strategije zaštite prava svih 17 nacionalnih manjina u BiH.

Ambasador Burton je podržao sve aktivnosti Ministarstva u oblasti ljudskih prava, posebno prava nacionalnih manjina i marginaliziranih grupa.

„Podržavamo pristup Ministarstva u rješavanju problema Roma i sve što je učinjeno za ovu zajednicu, ali još dosta toga treba uraditi za Rome“, kazao je ambasador Burton.

Kabinet ministra