Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Tuzli i Banovićima sa načelnicima ovih općina Jasminom Imamovićem i Begom Birparićem i Romima potpisao ugovore za izgradnju ili obnovu ukupno 28 stambenih jedinica za romske porodice, za što je Ministarstvo iz budžeta za 2010. godinu izdvojilo 600.000 KM.

21.9.2011

U Tuzli će, prema ugovoru, biti izgrađeno ili sanirano 15 stambenih jedinica za Rome, za koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 300.000 KM, a sufinansijeri 58.000 KM. U općini Banovići bit će izgrađeno ili sanirano 13 stambenih  jedinica za Rome, a za ovaj projekat Ministarstvo je izdvojilo 300.000 KM, a sufinansijeri 38.000 KM. 

Implementator oba ova projekta, ukupne vrijednosti 696.000 KM,  je Hilfswerk-Austrija.

„Iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2010. godinu dva miliona KM izdvojeno za realizaciju 13 projekata stambenog zbrinjavanja Roma na području cijele BiH, a ovoj sumi pridruženo je 312.000 KM Federalnog ministarstva prostornog uređenja”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića,  prvi put su u BiH za pomoć Romima u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite u budžetu Ministarstva za 2009. godinu osigurana tri miliona KM, a potom ista sredstva i za 2010. godinu.

“U potpunosti smo svjesni da ovih šest miliona KM budžetskih sredstava nije dovoljno  za zadovoljavanje velikih potreba Roma, ali su bila izuzetno pozitivan signal i za ostale nivoe vlasti i donatore da nam se priključe u realizaciji Akcionih planova za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma”, kazao je ministar Halilović.

U 2009. godini finansirano je 17 projekata stambenog zbrinjavanja Roma, devet budžetskim sredstvima i uz sufinansiranje općina i međunarodnih organizacija, a osam projekata je finansirano donatorskim sredstvima Švedske agencije SIDA. Ukupno je izgrađeno/rekonstruirano ili sanirano  216 stambenih jedinica, a 90 romskih porodica su korisnici projekata infrastrukture. 

Kabinet ministra