Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uručio je, tokom današnjeg susreta u Sarajevu, zahvalnicu počasnom konzulu i predsjedniku Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj A. Kemalu Baysaku za dugogodišnju uspješnu saradnju i nesebično angažiranje u povezivanju bosanskohercegovačke dijaspore, promoviranje kulture Bosne i Hercegovine i izuzetnu pomoć mladim Bosancima i Hercegovcima.

10.10.2011

“Upravo danas sa grupom od 50 mladih porijeklom iz BiH završavamo višednevnu posjetu BiH”, kazao je počasni konzul Baysak i dodao kako je ovo samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje provode Konzulat u Izmiru i Federacija udruženja kulture BiH u Turskoj na jačanju veza dvije zemlje.

“Uručivanjem zahvalnice počasnom konzulu Baysaku i zvanično smo mu željeli iskazati zahvalnost za dugogodišnji predani rad na povezivanju bh. dijaspore i jačanju privrednih, kulturnih i obrazovnih veza između BiH i Turske”, kazao je ministar Halilović i dodao da je Baysak 2003. godine imenovan za prvog počasnog konzula BiH u Izmiru, a na 5. Kongresu Svjetskog Saveza Dijaspore BiH, koji je održan u Sarajevu, 21. maja 2010. godine, imenovan je za  prvog ambasadora Svjetskog Saveza Dijaspore BiH.

 Počasni konzulat BiH i Izmiru organizira godišnje između osam i deset posjeta turskih privrednih delegacija BiH, počasni konzul Baysak i sam porijeklom iz BiH, inicirao je bratimljenje mnogih gradova i općina, te institucija u Turskoj sa općinama i institucijama u BiH.

Govoreći o radu Federacije koju čini 20 udruženja Bošnjaka,a koja je članica Svjetskog saveza dijaspore, Baysak je kazao da ova udruženja aktivno učestvuju u organiziranju različitih manifestacija koje imaju za cilj, prije svega održavanje što prisnijih veza sa BiH, ali i očuvanje identiteta bh. građana, kroz učenje bosanskog jezika, historije i kulture. 

Kabinet ministra