Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima u nastupnu je posjetu primio novoimenovanog predstavnika UNHCR u BiH Andrew Maynea, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje Ministarstva i ove UN agencije u realizaciji četiri veoma bitna projekta pomoći ugroženim kategorijama stanovništva u BiH.

12.11.2011

„Naš zajednički prvi prioritet je implementacija Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i pronalaženje trajnih rješenja za više od 110.000 raseljenih osoba u BiH, među kojima je više od 8.000 korisnika kolektivnih centara“, kazao je Mayne i dodao kako će Ured UNHCR u BiH i dalje snažno podržavati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u pripremi Regionalne donatorske konferencije za rješavanje pitanja raseljeništva, koja će biti održana u proljeće sljedeće godine u Sarajevu.

Ministar Halilović i predstavnik UNHCR u BiH su se složili da će sredstvima osiguranim na donatorskoj konferenciji i kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Vijeća Evrope (aplikacija za ovaj kredit je u završnoj fazi), koja će iznositi ukupno oko 150 miliona eura, biti moguće trajno riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja 28.000 raseljenih osoba, korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

Prema riječima predstavnika UNHCR u BiH, treći segment saradnje odnosi se na zajedničke aktivnosti u omogućavanju pristupa pravima romske populacije u BiH, a četvrti na zaštitu osoba sa priznatim statusom izbjeglica u BiH.

Mayne je odao priznanje Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za dosadašnje aktivnosti u sve četiri ove oblasti, posebno izradi Revidirane strategije, regionalnom liderstvu u rješavanju pitanja raseljeništva, te posvećenosti poboljšanju uslova života brojne romske populacije u BiH.

Kabinet ministra