Saopćenja

16. novembar – Međunarodni dan tolerancije

15.11.2011

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uputio je poruku:

“Međunarodni dan tolerancije Ujedinjeni narodi su proglasili 1995. godine, radi propagiranja tolerancije i uvažavanja među svim narodima u svijetu, odnosno prihvatanja činjenice da su ljudska bića prirodno različita i imaju pravo živjeti i biti to što jesu. U nizu datuma koje obilježava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a odnose se na poštivanje ljudskih prava, Međunarodni dan tolerancije zauzima posebno mjesto, jer smo duboko svjesni da toleranciju trebamo i moramo koristiti kao sredstvo u izgradnji nenasilnog i demokratskog društva.

Nadležne institucije u BiH u postratnom periodu aktivno rade na uspostavljanju evropskih vrijednosti kroz jačanje pravno-institucionalnog sistema i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, i u tom smislu su postignuti značajni rezultati.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apelira na sve pojedince, institucije i organizacije da promoviraju načela tolerancije i riječima i djelom, te poziva na preveniranje i osudu svih pokušaja izražavanja nacionalne, vjerske i druge netrpeljivosti. Prihvatanje vrijednosti tolerancije važan su korak ka jačanju povjerenja među građanima BiH, posebno u uvjetima kada pojedinci i grupe nastoje svojim neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima ugroziti dostignuti stepen demokratizacije društva.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH još jednom poziva sve institucije, organizacije i pojedince da kroz sportske i kulturne manifestacije i na sve druge načine promoviraju načela tolerancije i tako daju puni doprinos napretku naše zemlje i obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije", kaže se u poruci ministra Halilovića.

Kabinet ministra