Saopćenja

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić prezentirao je krajem sedmice u Banja Luci Zajednički program za iznalaženje trajnih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe u regionu, te aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u rješavanju pitanja bivših nositelja stanarskih prava u Republici Hrvatskoj.

21.11.2011

“Zajednički program doprinijet će okončanju pitanja dugotrajnog raseljenja između BiH, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, kroz osiguravanje trajnih i održivih stambenih rješenja uz puno poštivanje prava izbjeglica i interno raseljenih osoba”, kazao je Nenadić na sastanku u Banja Luci koji su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, a prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, UNHCR i OSCE.

Nenadić je podsjetio da je Zajednički program kruna aktivnosti provedenih u četiri zemlje regiona u pripremi Donatorske konferencije, koja će biti održana u aprilu 2012. godine u Sarajevu. Ovaj program dobio je podršku i na nedavno održanoj ministarskoj konferenciji u Beogradu.

“Na beogradskoj ministarskoj konferenciji rečeno je da će donatori u Sarajevu osigurati više od 500 miliona eura za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba u regionu, od čega će 101 milion eura pripasti BiH”, kazao je Nenadić i dodao da će ovim sredstvima biti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja 600 porodica (1.700 osoba) koje žive u kolektivnim centrima ili privatnom smještaju, 2.400 porodica (5.000 osoba) koje spadaju u ranjivu kategoriju povratnika u BiH i Hrvatsku, te 2.400 porodica (7.000 osoba) koje spadaju u kategoriju raseljenih osoba izvan kolektivnih centara u BiH.

Donatorskim sredstvima stambeno će biti zbrinuto ukupno 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH.

Govoreći o rješavanja pitanja bivših nositelja stanarskih prava u Hrvatskoj, Nenadić je rekao da je BiH ovo pitanje u potpunosti riješila kroz naturalnu restituciju, što su pohvalili svi učesnici sastanka, dok je Hrvatska ovo pitanje rješavala kroz posebne programe stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava, ali ne i povratom izbjeglih osoba u stambene jedinice koje su koristili prije rata.

Predstavnici BiH predložili su, radi zaštite prava izbjeglih osoba iz Hrvatske u BiH, da ovi postupci budu provedeni što brže i transparentnije, kako bi korisnici mogli birati između ponuđenih rješenja u Hrvatskoj i onih koji im se nude u BiH, posebno kroz spomenuti Zajednički regionalni program.

Kabinet ministra