Saopćenja

U Rudom i B. Petrovcu obnovljena 31 povratnička kuća

27.11.2011

Sedam bošnjačkih povratničkih porodica u opštini Rudo uselilo je u obnovljene domova, a ključeve im je, na prigodnoj ceremoniji, uručio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović.

U rekonstrukciju stambenih jedinica porodica Temima Fazlagića, Smaila Kurtića, Mine Gušo, Muhameda Pohare, Šahe Abaz, Advije Škrijelj i Hašima Čizmića Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo je 180.000 KM.

„Više od 1,2 miliona KM Ministarstvo je, uključujući CEB projekat, u posljednje tri godine uložilo u obnovu stambenih jedinica povratnika, elektrifikaciju i rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Rudo“, kazao je ministar Halilović.

Ovim sredstvima obnovljeno je ili je u toku rekonstrukcija oko 40 stambenih jedinica povratnika, obnovljena su tri lokalna puta, a u toku je elektrifikacija tri povratnička naselja što će omogući priključenje na elektro-mrežu 38 stambenih jedinica povratnika.

Za povratak u opštinu Rudo prijavljene su 73 porodice sa ukupno 238 članova.

xxx

Proteklih su dana u obnovljene domove uselile 24 povratničke porodice u općini Bosanski Petrovac, za čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojilo 325.000 KM.

Od 2008. do 2010. godine Ministarstvo je u projekte pomoći povratniciam na području ove općine uložilo više od 2,1 milion KM. Ovim sredstvima obnovljeno je oko 60 stambenih jedinica povratnika, jedna zgrada zajedničkog stanovanja, rekonstruirani lokalni putevi, te elektrificirano jedno povratničko naselje.

Kabinet ministra