Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima danas je u Sarajevu, sa delegacijom Kneževine Lihtenštajn, koju je predvodio ministar unutarnjih poslova ove zemlje Hugo Quaderer, razgovarao o saradnji dvije zemlje u oblasti migracija.

28.11.2011

Kneževina Lihtenštajn se 2008. godine priključila „Partnerstvu u migracijama“, koje je Švicarska sklopila sa BiH, a cilj ovoga partnerstva je produbiti saradnju dvije zemlje i ojačati kapacitete institucija za upravljanje migracijama, rečeno je na sastanku.

"BiH jedino ima potpisan Sporazu o migracijama sa Švicarskom, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je, u okviru ovog sporazuma, zainteresirano za povezivanje migracija i razvoja BiH“, kazao je ministar Halilović i dodao da je Ministarstvo već kandidiralo projekat „Mapiranje bh. dijaspore u Švicarskoj“.

„Nadamo se da će se i Kneževina Lihtenštajn aktivno uključiti u ovaj projekat“, rekao je ministar Halilović.

Ministar Quaderer je kazao da u Kneževini Lihtenštajn boravi 365 građana porijeklom iz BiH i da oni čine jedan posto ukupne populacije ove zemlje.

„Politika migracija Lihtenštajna zasniva se na četiri principa: imigracija, integracija, zaštita i solidarnost“, rekao je ministar Quaderer i dodao da su građani porijeklom iz BiH dobro integrirani, te da među njima nema osoba sa nelegalim boravkom u ovoj zemlji.

Kabinet ministra