Saopćenja

10. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

9.12.2011

 Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća javnost da se 10. decembra u BiH i svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

U mnogim oblastima zaštite ljudskih prava u BiH ostvaren je napredak i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u punom kapacitetu i u okviru svoje nadležnosti aktivno radi na izradi zakona i strateških dokumenata u skladu sa evropskim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda.

Usvajanjem Zakona o zabrani diskiminacije u BiH unaprijeđeni su mehanizmi zaštite ljudskih prava i on predstavlja efikasno pravno sredstvo za zaštitu od diskriminacije svakog građanina BiH. U BiH je uspostavljena jedinstvena institucija Ombudsmena za ljudska prava, već godinama kontinuirano djeluje Agencija za ravnopravnost spolova, čine se napori da se u skladu sa Ustavom BiH riješe prava nacionalnih manjina, BiH ima Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, za čiju je implementaciju Ministarstvo u posljednje tri godine osiguralo više od 150 miliona KM. U saradnji sa Savezom osoba sa invaliditetom BiH uspostavljeno je Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Vijeće ministara BiH je usvojilo Akcioni plan za djecu 2011 -2014. godine, Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz podršku UNDP pripremaju Strategiju tranzicijske pravde, sačinjen je Prijedlog Zakon o žrtvama torture i civilnim žrtvama rata u BiH. Također, BiH ima Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, na osnovu kojeg je BiH potpisala Osnovni ugovor sa Svetom Stolicom i Osnovni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a u završnoj su fazi pripreme za potpisivanje Ugovora koji će regulirati odnose sa Islamskom zajednicom u BiH.

U posljednjih deset godina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH obrađeno je više od 5.700 predmeta koji se odnose na žalbe pojedinaca, udruženja ili grupa građana na različite vrste povreda ljudskih prava. Najviše žalbi odnosi se na povrede prava u oblasti socijalnog ili radnog prava.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Zavod za zdravstvenu zaštitu BiH i Fakultet za zdravstvene studije Sarajevskog Univerziteta od 2000. godine provode istraživanje o pristupu ljudskim pravima na život, zdravlje i socijalnu sigurnost građana BiH, posebno izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

Prema ovom istraživanju, provedenom u dvije faze, a kojim su obuhvaćene 34 općine u oba entiteta i Brčko distriktu, odnosno 5.700 porodica ili 20.000 osoba, oko deset posto djece povratnika i raseljenih osoba ne može koristiti pravo na obrazovanje, 33 posto građana ne može ostvariti pravo na rad, a među njima 60 posto povratnika i raseljenih osoba, 36 posto raseljenih i povratnika nema zdravstveno osiguranje, više od 30 posto djece povratnika i raseljenih osoba nije obuhvaćeno sistematskim zdravstvenim pregledima, a njih 13 posto nije obuhvaćeno redovnom vakcinacijom.

U ispitivanom periodu posljednjih pet godina primijećen je napredak u pristupu ljudskim pravima u području slobode kretanja, povrata imovine, elektrifikacije domaćinstava, vodosnabdijevanju i pristupu informacijama.


Kabinet ministra