Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i njegov zamjenik Slavko Marin razgovarali su sa predstavnikom UNHCR u BiH Andrew Mayneom

25.1.2012

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i njegov zamjenik Slavko Marin razgovarali su sa predstavnikom UNHCR u BiH Andrew Mayneom o aktivnostima koje provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ova UN agencija na pripremi Donatorske konferencije za rješavanje pitanja raseljeništva u regionu, koja će biti održana 24. aprila 2012. godine u Sarajevu.

„U Ženevi će 31. januara 2012. godine godine biti održana predonatorska konferencija, na kojoj će biti prezentirani do sada postignuti rezultati na pripremi Donatorske konferencije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori“, kazao je Mayne i podržao prijedlog ministra Halilovića da zajedno, u narednih desetak dana, organiziraju susrete sa ambasadorima akreditiranim u BiH kako bi im prezentirali postignute rezultate i preostale potrebe u rješavanju problema izbjeglih i raseljenih osoba u BiH.

Ministar Halilović je rekao kako su predstavnici Ministarstva aktivno učestvovali u kreiranju Regionalnog projekta, prema kojem će BiH pripasti 101 milion eura donatorskih sredstava.

“Ovim sredstvima bit će riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja 600 porodica (1.700 osoba) koje žive u kolektivnim centrima ili privatnom smještaju, 2.400 porodica (5.000 osoba) koje spadaju u ranjivu kategoriju povratnika u BiH i Hrvatsku, te 2.400 porodica (7.000 osoba) koje spadaju u kategoriju raseljenih osoba izvan kolektivnih centara u BiH. Donatorskim sredstvima stambeno će biti zbrinuto ukupno 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH”, kazao je ministar Halilović.

UNHCR, prema riječima Maynea, podržava i zahtjev BiH da na Donatorskoj konferenciji, paralelno sa Regionalnim projektom, bude predstavljena Revidirana strategija za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, u kojoj su precizirani svi aspekti raseljeničko-izbjegličkih pitanja, potrebna finansijska sredstva i rokovi implementacije.

Sekretar Ministarstva Dragomir Kovač rekao je kako će donatorskim sredstvima biti riješena tek patina problema raseljenih i izbjeglih osoba u BiH, te pozvao UNHCR da i nakon Donatorske konferencije pomogne Ministarstvu da riješi i pitanja preostalih četiri petine izbjeglih i raseljenih osoba, onako kako je to predviđeno Revidiranom strategijom.

Kabinet ministra