Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 21. ožujka, svjetskog dana borbe protiv rasne i svih oblika diskriminacije, podsjeća ...

21.3.2012

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 21. ožujka, svjetskog dana borbe protiv rasne i svih oblika diskriminacije, podsjeća da je rasna diskriminacija, kao i drugi oblici diskriminacije, izravno  zabranjena Ustavom BiH i ustavima entiteta i inkriminirana je kroz nekoliko obilježja kaznenih djela u okviru kaznenog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta BiH, što jasno izražava opredijeljenje vlasti u Bosni i Hercegovini za poštivanje ljudskih prava svih građana koji u njoj žive kao i stalno nastanjenih stranaca ili stranaca kojima je odobren privremeni boravak na teritoriju Bosne i Hercegovine uz uvažavanje principa tolerancije.

Poveljom Ujedinjenih naroda uspostavljen je koncept jednakosti svih ljudskih bića koji je postao temelj duha svih međunarodnih i europskih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pored Europske konvencije o ljudskim pravima, također, i drugi međunarodni instrumenti za zaštitu ljudskih prava temelje se na principu zabrane diskriminacije.

Donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije i ratifikacijom međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava, prvenstveno Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD), Bosna i Hercegovina se opredjeljuje za demokratski put europskih integracijskih procesa.

Zakon o zabrani diskriminacije utemeljen je i koncipiran na europskim standardima. Odredbe predmetnog zakona štite građane BiH od diskriminacije u svim oblastima rada i života, obuhvaćajući: zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu skrb, pravosuđe i upravu, stanovanje, javno informiranje, obrazovanje, sport, kulturu, nauku, gospodarstvo i dr., svakog vida uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja, mobinga, segregacije ili podsticanja na diskriminaciju. Prema ovom zakonu sva javna tijela i vlasti imaju obvezu i dužnost boriti se protiv diskriminacije i suzdržavati se od nje, uklanjajući prepreke koje mogu izravno ili neizravno  rezultirati diskriminacijom. Ove institucije, također, imaju dužnost aktivno kreirati i stvarati uvjete za jednak tretman. One to moraju raditi kroz izmjene i usvajanje zakona, politika i praksi rada, ali sve sukladno Zakonu o zabrani diskriminacije.

Bosna i Hercegovina osuđuje svaki oblik eventualne propagande kojom se podstiče netolerancija i rasna diskriminacija. Podržava zaštitu pred sudovima uz pravo na žalbu. Senzibilna je na poduzimanje mjera ukoliko se pojavi netolerancija i rasna diskriminacija u oblastima obrazovanja, odgoja, kulture, informiranja i sporta, sve s ciljem uspješnije borbe protiv predrasuda koje najčešće vode ka rasnoj diskriminaciji, potpomaganju razumijevanja tolerancije i prijateljstva među narodima ili etničkim skupinama.