Saopćenja

Ministar Ljubić razgovarao sa veleposlanicom SR Njemačke

30.3.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu veleposlanicu SR Njemačke u BiH Ulrike Mariju Knotz sa kojom je razgovarao o aktivnostima i prioritetima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH u narednom periodu.

Veleposlanica Knotz je čestitala ministru Ljubiću na imenovanju i zaželjela mu uspjeh u radu na novoj dužnosti.

Zahvalivši na čestitkama ministar Ljubić je informirao veleposlanicu Knotz o tijeku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferencije vezanu za pitanje povratka u regiji, koja će se održati  u Sarajevu 24. travanja.

„Prvi put se jedan politički osjetljiv problem rješava regionalno, dogovorom između četiri zemlje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, što je samo po sebi veliki uspjeh. Sam regionalni plan povratka je prihvaćen od međunarodne zajednice i postoji ogromno interesovanje potencijalnih donatora za učešćem na konferenciji te se nadamo podršci regionalnom pristupu rješavanju pitanja povratka izbjeglih i raseljenih“, istaknuo je ministar Ljubić.

Ministar Ljubić je naglasio da je pitanje povratka i zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba uvijek u vrhu prioriteta rada Ministarstva, a isto tako, Ministarstvo predano radi na izradi zakonske regulative u oblasti ljudskih prava i njenom usaglašavanju sa direktivama Europske unije.