Saopćenja

8. april – Svjetski dan Roma

4.4.2012

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma,  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upućuje čestitke svim Romima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Bosna i Hercegovina intenzivno radi na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštovanje ljudskih prava svih građana i manjina,  uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu. 

Usvajanjem Strategije Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma,  koju je Vijeće ministara usvojilo 2005. godine, kao i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina, 2004. godine, naša država se opredijelila da unaprijedi položaj romske populacije i pomogne njihovo brže uključivanje u društvo.

3. jula 2008. godine, Vijeće ministara je usvojilo Akcioni plan Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, na čijoj izradi je bio uključen veliki broj predstavnika Roma i predstavnika nadležnih resornih ministarstava, entitetskih, kantonalnih i opštinskih predstavnika. 

Usvajanjem ovih dokumenata, Bosna i Hercegovina je ispunila uvjet za priključenje „Dekadi uključenja Roma 2005.-2015.“ , i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

Implementacijom Akcionog plana, Bosnu i Hercegovinu čeka veliki posao,  kako bi na najadekvatniji način unaprijedili i poboljšali uslove života ove manjinske zajednice u BiH, obezbijedili veći procenat zapošljavanja predstavnika Roma, pružili im bolje uslove stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve pripadnike Roma.

Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadležne vlasti u BiH za 2009. i 2010. godinu  izdvajili su sredstava u iznosu od 3 miliona KM namjenjena rješavanju problema Roma. 

U tom smislu sredstvima za 2009. i 2010. godinu završeno je 270 stambenih jedinica izgrađeno/rekonstruisano, za 130 romskih porodica korisnika urađena je ili poboljšana infrastruktura, a očekuje se da se izgradi/rekonstruiše  još  50 stambene na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine,  po odobrenim programima  za zapošljavanje Roma po zavodima za zapošljavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta  BiH, sa oko 800.000 KM  iz budžeta institucija Bosne i hercegovine i entiteta zaposleno je oko 90 pripadnika romske manjinske zajednice u BIH,  te uložena su znatna finansijska sredstava za unapređenje zdravstvene zašite Roma u Bosni i Hercegovini.  Očekuje se da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i za  2012. godinu odobriti ponovo značajna finansijska sredstva isključivo za potrebe romske manjinske zajednice u BiH.

U ovoj godini predviđena je i revizija Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite sve u smislu daljnjeg unapređenja i pobolšanja položaja Roma u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je i aktivna zemlja članica procesa „Dekade Romskog uključivanja 2005. – 2015“, koja obuhvata 12 zemalja iz regiona.

Na kraju koristimo ovu priliku da pozovem i sve lokalne vlasti, romske nevladine organizacije, kao  i međunarodne organizacije i institucije da nam se pridruže u ostvarivanju ovih ciljeva, kao što su i do sada činili.

POMOĆNIK MINISTRA
mr.sci. Saliha Đuderija