Saopćenja

Ministar Ljubić razgovarao sa veleposlanikom Kraljevine Nizozemske u BiH

18.4.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu veleposlanika Kraljevine Nizozemske u BiH Swedera van Voorsta.

Ministar Ljubić je informirao veleposlanika van Voorsta o tijeku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju „Trajna rješenja za izbjeglice i raseljena osobe“ s ciljem uspostave regionalnog multidonatroskog fonda za povratak, a na kojoj će Bosna i Hercegovina predstaviti i Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7. Daytonskog mirovnog ugovora.

Veleposlanik van Voorst je rekao da je Nizozemska već aktivna u Bosni i Hercegovini u potpori obnovi stambenog fonda i socijalnog zbrinjavanja povratnika, ali da će Nizozemska učestvovati na predstojećoj donatorskoj konferenciji. Veleposlanik van Voorsta je istaknuo da je Nizozemska jedan od najvećih donatora aktivnostima UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

Ministar Ljubić je rekao da vlada pozitivna atmosfera po pitanju povratka raseljenih i izbjeglih osoba u Bosni i Hercegovini, naglašavajući dobru suradnju državnih i entitetskih vlasti u oblasti povratka, te da će ova donatorska konferencija dati dodatni zamajac povratku šaljući pozitivne poruke i međunarodne zajednice da se ovo pitanje konačno riješi. On je informirao veleposlanika van Voorsta o trenutnim aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da, u suradnji sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima te općinama, izradi zajedničku bazu podataka interno raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini kako bi se jednostavnije i transparentnije upravljalo procesom povratka.