Saopćenja

Susret Ljubić-Bomberger: Riješiti pitanje nestalih osoba

19.4.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu generalnu direktoricu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomeberger sa kojom je razgovarao o rješavanju pitanja preostalih nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Generalna direktorica Bomberger je informirala ministra Ljubića o dosadašnjem radu ICMP-a u Bosni i Hercegovini od 1996. godine. Ona je istaknula da ICMP kontinuirano pruža potporu izgradnji državne infrastrkture i institucija za rješavanje problema nestalih osoba.

Generalna direktorica Bomberger je naglasila da je ICMP učestvovao u izradi Zakon o nestalim osobama BiH, te je pored Vijeća ministara BiH, suosnivač  Instituta za nestale osobe BiH. Ona je istaknula da je u Bosni i Hercegovini otpočela pionirska primjena DNK metoda prilikom identificiranja posmrtnih ostataka, čime je ovaj proces dobio visok stupanj preciznosti.

Ministar Ljubić se zahvalio direktorici Bomberger na dosadašnjem angažmanu ICMP-a u Bosni i Hercegovini i podržao buduće zajedničke aktivnosti institucija BiH i ICMP-a u traženju nestalih osoba.