Saopćenja

Ministar Ljubić razgovarao s veleposlanikom Saudijske Arabije

19.4.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu veleposlanika Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eida Mohameda A. Althakafija.

Ministar Ljubić je veleposlanika Althakafija informirao o tijeku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju „Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe“, koja će se održati  24. travanja u Sarajevu.

- Cilj ove međunarodne konferencije je osiguranje sredstava za realiziranje zajedničkog Programa povratka u četiri partnerske zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora) - rekao je ministar Ljubić, napominjući da očekuje da će se prikupiti oko 500 milijuna eura, od čega oko 100 milijuna za BiH.

- On je istaknuo da se očekuje dolazak visokih dužnosnika iz regije, SAD-a, Europske unije, OSCE-a, Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih institucija.

Veleposlanik Althakafi je informirao ministra Ljubića da je njegova zemlja odobrila 18 milijuna dolara pomoći Bosni i Hercegovini za programe povratka izbjeglica, te da bi uskoro trebao biti potpisan ugovor između BiH i Saudijske Arabije.

On je najavio da će Saudijski razvojni fond i dalje pomagati povratak izbjeglih i raseljenih osoba u BiH.

Ministar Ljubić se zahvalio na dosadašnjoj pomoći Saudijske Arabije našoj zemlji i izrazio očekivanje da će se nastaviti dosadašnja dobra suradnja.