Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u pauzi održavanja Regionalne donatorske konferencijeu Sarajevu gospodina Davida Robinsona pomoćnika Državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država.

25.4.2012


Tokom sastanka ministar Ljubić je zahvalio gospodinu Robinsonu na njegovoj svesrednoj potpori u organizaciji Konferencije,te je istakao veliku važnost same konferencije i njen utjecaj na opće stanje u Regiji. Po riječima ministra Ljubića ova konferencija će dati dodatni zamajac planu zemalja regije i BiH o konačnom riješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Gospodin Robinson je rekao da je zadovoljan političkim ambijentom koji trenutno vlada u regiji,a čiji je produkt na neki način i ova Konferencija. Izrazio je spremnost vlade Sjedinjenih Američkih Država da i dalje pomaže u riješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, te da pomogne zemljama Regije da zajedničkim snagama privedu kraju ovaj dugotrajni proces. Također je najavio lobiranje kod drugih država da se priključe regionalnom projektu trajnog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih osoba.

Istakao je spremnost njegovog ureda za daljnju suradnju i potporu Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u svim aspektima. 

Tokom trajanja konferencije Ministar Ljubić se susreo sa delegacijom Republike Hrvatske koju je predvodio Potpredsjednik Vlade R Hrvatske gospodin Branko Grčić ujedno i Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.

Ministri su se usuglasili oko nastavka dosadašnje odlične suradnje između dvije zemlje, te izrazili spremnost za unapređenje iste. U tijeku sastanka ministri su razgovarali o Programu pomoći vlade RH za povratak Hrvata u BiH.

U toku konferencije Ministar Ljubić nakratko sastao i sa Povjernikom Europske unije za proširenje i europsku susjedsku politiku gospodinom Stephanom Füleom te mu zahvalio na potpori u organizaciji i njegovom prisustvu koje je znak velike potpore samoj konferenciji i zemljama partnerima da će ista biti u potpunosti sprovedena,odnosno da će regionalni program trajnog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih osoba biti u potpunosti implementiran.