Saopćenja

Sastanak sa Libijskim ministrom za obitelji poginulih i nestale osobe

16.5.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Herecegovine Damir Ljubić primio je danas gospodina Naser Jbreil Hamed ministra za pitanja obitelji poginulih i nestale osobe Libije.

Na sastanku kojem su prisustvovali i veleposlanik Libije u BiH, predstavnik udruženja obitelji poginulih i nestalih osoba Libije i savjetnica ministra, razgovaralo se o iskustvima Bosne i Hercegovine u poslijeratnom periodu te donošenju zakona o izbjeglim i nestalim osobama i formiranju organizacija odnosno tijela uprave koja se bave ovom problematikom.

Ministar Ljubić je izrazio spremnost u pružanju pomoći u svim otvorenim pitanjima u kojima im ministarstvo koje predstavlja može pomoći.

Libijski ministar je informirao ministra Ljubića o tekućoj problematici sa kojom se susreće koja je na neki način slična situaciji u kojoj je naša zemlja bila nakon završetka ratnih sukoba.

U Libiji ne postoji zakon o nestalim osobama što predstavlja osnovni problem pri rješavanju ovog otvorenog pitanja. Ministar Naser Jbreil Hamed najavio je organiziranje radionica i panela na kojima će se raspravljati o novom zakonu,odnosno pokušat će se postići koncenzus o donošenju prijeko potrebnog zakona,također je najavio da će uputiti poziv za sudjelovanje predstavnicima Ministarstva za ljudska prava izbjeglice BiH. 

Na kraju sastanka ministri su dogovorili daljnju blisku suradnju i međusobnu potporu i razmjenu iskustava.