Saopćenja

Ministar Ljubić primio delegaciju UNDP-a

24.5.2012


Danas je u svom uredu ministar za ljudska prava i izbjeglice mr.sc. Damir Ljubić primio delegaciju UNDP –a koju je predvodio gospodin Yuri Afanasiev rezidentni predstavnik UNDP-a za BiH.

Tema današnjeg sastanka je bila dosadašnja suradnja i minuli projekti te bolje upoznavanje kako bi se dogovorila efikasnija implementacija novih projekata.

Ministar Ljubić informirao je delegaciju o projektima koji su u tijeku,te planovima i programu rada ministarstva. Upozorio je na tešku ekonomsku situaciju u zemlji ,koja je dovela do smanjivanja sredstava proračuna što je direktno uticalo na smanjenje raspoloživih sredstava za poštivanje već potpisanih sporazuma, prije svega misleći na Aneks VII Dajtonskog mirovnog sporazuma. Također se osvrnuo na nedavno održanu Donatorsku konferenciju u Sarajevu , te pripremu provedbe projekata koji su direktan rezultat konferencije,odnosno zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH.

Gospodin Afansiev se zahvalio na dobrodošlici i izrazio želju da se dosadašnja uspješna suradnja nastavi na obostranu korist. Identificirao je tri trenutno najvažnija pitanja na koja će UNDP posebno usmjeriti svoje resurse a to su : Akcijski plan za rješavanje pitanja Roma, provedba aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštivanje deklaracije o pravima osoba sa invaliditetom.

UNDP je u toku svog postojanja u BiH investirao više od 100 milijuna $ u različite projekte , te namjerava i dalje pomagati našoj državi posebno u projektima održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba te poštivanja ljudskih prava.


Tijekom sastanka predstavnik Afansiev upoznao je ministra Ljubića o namjeri glavnog tajnika UN-a gospodina Ban Ki-moona da posjeti zemlje regije uključujući našu zemlju.

Na kraju sastanka ministar Ljubić i predstavnik Afansiev su se složili o daljoj bliskoj suradnji u kreiranju i provedbi projekata iz nadležnosti ministarstva .