Saopćenja

4. lipnja – Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije

31.5.2012

Odlukom UN-a od 19. kolovoza 1993. godine, 4. lipnja u čitavom svijetu obilježava se kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije.

Djeca, kao najranjivija kategorija stanovništva, uvijek su bila najveće žrtve ratova.

Prema procjenama UN-a, u posljednjih petnaestak godina, u ratnim vihorima širom svijeta je poginulo oko dva milijuna djece, preko šest milijuna je ranjeno, a vise od jednog milijuna je ostalo bez jednog ili oba roditelja.

Kao direktna posljedica ratnih zbivanja oko dvadeset i pet milijuna djece širom svijeta se danas nalazi u izbjeglištvu.

Svake godine više od deset tisuća djece izgubi život od mina, a usljed nestabilnih geo-političkih prilika u određenim dijelovima svijeta, procjenjuje se da je za potrebe nedemokratskih režima i vojnih hunti u svijetu regrutirano oko tri stotine tisuća  djece-vojnika od kojih mnoga nisu navršila ni deset godina života.

Bosna i Hercegovina se u izvještajima svih relevantnih međunarodnih organizacija i institucija koje se bave ovom problematikom spominjala kao negativan primjer zbog velikog broja ubijene, ranjene, raseljene djece i djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, a što je direktna posljedica ratnih razaranja s početka zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća.

Iako su ratna zbivanja prestala prije sedamnaest godina, Bosna i Hercegovina još uvijek rješava mnogobrojne postratne  probleme. Jedna od posljedica aktualne postratne društveno-političke situacije u kojoj živimo su različiti oblici kršenja temeljnih dječijih prava, od njihovog sve izraženijeg siromaštva, zloupotrebe, zanemarivanja, izrabljivanja pa sve do fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

U namjeri da da svoj doprinos poboljšanju općeg statusa bosanskohercegovačke djece i da nastavi sa implementacijom odredbi koje proizlaze iz Konvencije o pravim djeteta kao najvažnijeg pravnog okvira za zaštitu djece, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je sačinilo Akcijski plan za djecu Bosne i Hercegovine 2011 – 2014. Ovaj dokument, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, definira prioritetne ciljeve i  mjere koje je neophodno poduzeti u periodu 2011. – 2014. godine, da bi se stvorili što povoljniji uvjeti za život djece i obitelji, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje, uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a u najboljem interesu djece.

Obilježavanjem 4. lipnja - Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije, Ministarstvo za ljudska prva i izbjeglice Bosne i Hercegovine koristi priliku da građanima i institucijama vlasti na svim nivoima, uputi poruku da je nužna pretpostavka za jačanje položaja djece u Bosni i Hercegovini njen ekonomski razvoj, koji podrazumijeva i humani razvoj društva, odnosno, ekonomsko osnaživanje koje nastaje u uvjetima socijalne osjetljivosti, pravednosti i ekonomske održivosti.