Saopćenja

Sastanak sa veleposlanikom Austrije

6.6.2012



Ministar za ljudska prava i izbjeglice mr.sc. Damir Ljubić primio je danas u svom uredu veleposlanika Austrije dr. Donatusa Kӧcka. Uz veleposlanika Kӧcka sastanku su prisustovali Brigitte Pfriemer glavna tajnica veleposlanstva i Amira Omanović predstavnica Austrijske agencije za razvoj (ADA) .

Na početku sastanka ministar je goste upoznao sa programom ministarstva te sa prioritetnim projektima koji su u realizaciji. Istakao je da je glavni zadatak ovog ministarstva završetak procesa povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba iz BiH u njihove domove. Osvrnuo se na donatorsku konferenciju održanu u travnju ove godine koja je producirala pozitivan ambijent koji se mora iskoristiti na najbolji mogući način,kako bi dala dodatni zamajac završetku procesa povratka izbjeglica u BiH , Hrvatsku , Srbiju i Crnu Goru.

Ministar se također osvrnuo na projekte potpore Romima, i njihov napredak te napor koji država zajedno sa ministarstvom ulaže u što bolju integraciju ove populacije u društvo i riješavanje njihovih temeljnih ljudskih prava i potreba.

Budući da je ovo prvi posjet veleposlanika ministru Ljubiću nakon imenovanja na ovu dužnost,veleposlanik Kӧck je iskoristio priliku da čestita ministru te mu poželi što bolje rezultate. Istakao je važnost ministarstva te njegovu bitnu ulogu u životu građana BiH u svim njegovim sferama.

Veleposlanik Kӧck je spomenuo mnogobrojnu zajednicu BiH građana u njegovoj zemlji,te istakao njihov pozitivan utjecaj na  Austrijsko društvo i poticanje Austrijskih investicija u BiH sa njihove strane. 

Ministar Ljubić se složio sa važnošću BiH dijaspore i pohvalio njihovu važnost i spremnost u pomoći matičnoj zemlji, te je naglasio da je to ogroman neiskorišteni potencijal naše države.

Na kraju sastanka ministar Ljubić se zahvalio veleposlaniku Kӧcku na njegovoj posjeti i na svemu što je njegova zemlja dosada uradila za Bosnu i Hercegovinu.