Saopćenja

Zamjenica ministra Mitrović razgovarala sa norveškim parlamentarcima

4.9.2012


Zamjenica ministra  za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović  i delegacija Norveške u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope  predvođena Karin Voldset, razgovarali su danas u Sarajevu o stanju ljudskih prava u BiH.

Zamjenica ministra Mitrović je istakla da je Ustavom  Bosne i Hercegovine osiguran najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

BiH je potpisala i ratifikovala mnoge međunarodne sporazume i konvencije o zaštiti ljudskih prava, a izvještaji o implementaciji tih akata redovno se dostavljaju Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope. Između ostalog, BiH je ratifikovala i Konvenciju o pravima pripadnika nacionalnih manjina, i usvojila Zakon o pravima pripadnika nacionalnih manjina, a u toku je i izrada Nacrta   strategije za nacionalne manjine.

Goste iz Norveške posebno je interesovao položaj interno raseljenih osoba i osoba romske populacije.

Zamjenica ministra Mitrović je izjavila da se nada  da će do kraja ove godine otpočeti implementacija zatvaranja  kolektivnih centara, te da je u pripremi Nacrt zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim osobama u BiH, koji dovodi u isti položaj sva izbjegla i raseljena lica u BiH bez obzira na to da li su se opredijelili za povratak , lokalno integrisanje ili samo naknadu štete za imovinu koja se ne može vratiti izbjeglim i raseljenim licima.

Takođe su informisani su o napretku rješavanja stambenih pitanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i obrazovanja romske populacije.