Saopćenja

Dječija nedjelja 2012

1.10.2012

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kontinuirano radi na zaštiti, unapređenju i promociji prava djece u Bosni i Hercegovini. U protekloj godini ministarstvo je nastavilo niz aktivnosti koje se odnose na promociju prava djece u BiH, a kao najaktuelnije izdvajamo Smjernice za prepoznavanje socijalno isključenih kategorija djece u Bosni i Hercegovini, Smjernice za poboljšanje položaja romske djece u Bosni i Hercegovini i Strategiju za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015.

Smjernice za prepoznavanje socijalno isključenih kategorija djece u Bosni i Hercegovini su pripremljene i usvojene u cilju uspostavljanja redovnog praćenja stepena socijalne isključenosti (uključenosti) djece, posebno radi unapređenja procesa intersektorske saradnje institucija i organizacija nadležnih za brigu o djeci u Bosni i Hercegovini. Namjera za izradu ovih Smjenica je poboljšanje ispunjenja međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine u sektoru socijalne zaštite djece, ali i u svim drugim relevantnim oblastima koje se odnose na uspostavljanje adekvatnih kapaciteta za zaštitu i dobrobit djece generalno. Jedan od osnovnih razloga za izradu ovog dokumenta bili su i trenutni pokazatelji o pojavi socijalne isključenosti djece, a  prikupljeni su i analizirani u okviru programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini - SPIS“ kojeg zajednički provode nadležna ministarstva u BiH, u saradnji sa Uredom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.


Pored pokazatelja prikupljenih u okviru SPIS programa korišteni su materijali koji šire izlažu iskustva stručnjaka koji rade sa djecom (izvori podataka: izvještaji, analize nadležnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija), a u kojima se ukazuje na određene probleme i nedostatke u praksi koji umanjuju efikasnost nadležnih službi, te negativno utiču na kvalitet zaštite djece. Većina analiza iz vladinog, ali i nevladinog sektora, ukazuje da nadležni službenici i profesionalci nemaju dovoljno saznanja i podataka o problemu socijalne isključenosti djece, te da u praksi ne primjenjuju standardizirane modele praćenja i identifikacije ovih kategorija djece. Uopšteno gledano, ocjenjeno je da je slaba povezanost i saradnja pojedinih sistema, ustanova i organizacija koje imaju ulogu i odgovornost društvene brige o djeci u Bosni i Hercegovini.


Smjernice su, radi toga, praktično namjenjene strukturama socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva, policije i pravosuđa kako bi profesionalci iz ovih oblasti dobili dodatne informacije o pojavi i problemu socijalne isključenosti djece u Bosni i Hercegovini, odnosno korisne smjernice u svrhu izgradnje modela sistemske saradnje, čime bi se olakšalo prepoznavanje socijalno isključene, tj. ugrožene djece.

¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je formiralo radnu grupa čiji je cilj izrada Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015. Radna grupa je sačinila nacrt pomenutog dokumenta koji će u narednom periodu biti upućen na usvajanje Vijeću ministara. U saradnji sa monitoring timom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je sačinilo Izvještaj o implementaciji Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2007-2010, koji je Vijeće ministara usvojilo na 12 sjednici održanoj 04.07.2012. godine.


UNICEF-ov Regionalni ured za Centralnu i Istočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država (CEE/CIS) uspješno je podnio projekat Evropskoj uniji pod nazivom „Zaštita djece od nasilja u Jugoistočnoj Evropi“. Radi se o dvogodišnjem projektu i cilj projekta jeste ojačati partnere civilnog društva u nezavisnom praćenju implementacije odredbi Konvencije o pravima djeteta i kršenja dječijih prava, te uključiti se u konstruktivan dijalog sa donosiocima odluka na državnom nivou o tome kako poboljšati procese identifikacije, praćenja i pružanja odgovora na nasilje nad djecom koji se odvijaju u okviru javnih socijalnih službi. Osim u Bosni i Hercegovini ovaj projekat će se implementirati i u Albaniji, Srbiji i Turskoj. Korisnici projekta su djeca žrtve nasilja, ili pod rizikom da postanu žrtve nasilja. Radi se o dvogodišnjem projektu i partner u implementaciji ovog projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, obzirom da je već dugi niz godina uključeno u oblast zaštite djece, a pogotovo u oblasti zašite djece od bilo kojeg oblika nasilja. Kao rezultat ovog projekta ministarstvo je sačinilo Izvještaj o implementaciji Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2007-2010, nacrt Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015 i upitnik za prikupljanje informacija o implementaciji Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015 za nevladin sektor. U narednom periodu u sklopu ovog projekta planirana je izrada protokola i smjernica intersektorske saradnje u prevenciji slučajeva nasilja nad djecom.


Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je sa Udruženjem Vesta Tuzla dana 21.03.2011. godine zaključilo Memorandum o međusobnoj saradnji. Ovim Memorandumom uređuju se međusobni odnosi potpisnika u realizaciji projektnih aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge organizacija civilnog društva u monitoringu Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011. – 2014. u Bosni i Hercegovini“ koji se u Bosni i Hercegovini implementira u periodu od 01. januara 2011. do 31. decembra 2013. godine. Projektom su bila planirana dorada/izrada, usvajanje i štampanje dva ključna dokumenta i to:
• Etičkog kodeksa istraživanja o djeci i
• Protokola sa standardima za monitoring Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011 – 2015


Etički kodeks istraživanja sa djecom i o djeci je finaliziran i u julu upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH. Također Protokol sa standardima za monitoring Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015 je u finalnoj fazi.

U toku je izrada Smjernica za poboljšanje položaja romske djece u Bosni i Hercegovini. Ovaj dokument treba da stvori pozitivno okruženje koje bi rezultiralo poboljšanjem ukupnog socijalnog položaja romske populacije pa samim tim i dječje populacije u svim oblastima kao što su stanovanje, obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, podizanje životnog standarda, njegovanje kulturnog identiteta i učenja romskog jezika.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH smatra da uz vidljivi napredak ipak još uvijek postoji snažna potreba da se radi na aktivnostima poboljšanja položaja djece u BiH. U povodu Dječije nedjelje potrebno je naglasiti probleme sa kojim se suočavaju djeca u BiH, poput uvijek postojećeg problema nasilja, rastućeg siromaštva, evidentnih potreba u oblasti obrazovanja i bolje zdravstvene zaštite, naročito djece pripadnika romske manjine i potrebe da se mobilišu svi naši resursi, da se snažnije pokrenu aktivnosti na inkluziji i poboljšanju položaja djece sa invaliditetom, kao i položaj djece raseljenih osoba.