Saopćenja

Mitrović – Flogaitis: Saradnja BiH i EPLO ubrzaće evropske integracije

5.10.2012


Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović primila je danas u Sarajevu predsjednika Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) Spiridona Flogaitisa i ambasadora Grčke u BiH Karolosa Gadisa sa kojima je razgovarala o modalitetima zajedničkog djelovanja  institucija BiH i EPLO-a.

Predsjednik Flogaitis je upoznao zamjenicu ministra Mitrović o misiji i aktivnostima EPLO-a u BiH i svijetu. On je rekao da ova organizacija okuplja najbolje eksperte za javno pravo iz cijelog svijeta i  istaknuo aktivnosti EPLO-a na području zaštite ljudskih prava.  Predsjednik Flogaitis je naglasio da je pored trenutnih aktivnosti na jačanju institucionalnih kapaciteta u Distriktu Brčko EPLO zainteresovan da, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, proširi spektar aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica ministra Mitrović je informisala predsjednika Flogaitisa o stanju i mehanizmima instititucionalne zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Istakla  je interes Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za saradnju sa EPLO u oblastima zaštite prava djeteta, unapređenju i zaštiti položaja manjina, te u oblastima harmonizacije zakonodavstva sa međunarodnim konvencijama i propisima EU, što bi bio snažan  podsticaj za evropske integracije.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina potpisala i ratificirala Sporazum o formiranju i statusu EPLO-a čime je otvoren prostor za uspješnu saradnju institucija BiH i Evropske organizacije za javno pravo.