Saopćenja

Dana 22.10.2012. u Mostaru u naselju Vrapčići zvanično je obilježen završetak projekta “Stambena rješenja za ugrožene stanovnike kolektivnih centara i alternativnog smještaja”.

23.10.2012


Projekat je financirao Odjel Vlade SAD-a za populaciju, izbjeglice i migracije (BPRM), uz financijski doprinos Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Grada Mostara. Projekat je implementirala američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services Bosne i Hercegovine (CRS). 

Rekonstrukcijom zgrade u Vrapčićima osigurani su dostojanstveni stambeni uvjeti za četiri porodice koje su proteklih godina bile smještene u kolektivnom centru i alternativnom smještaju u Mostaru.

Otvorenju zgrade prisustvovali su NJ.E. Patrick S. Moon, ambasador SAD-a u BiH, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, direktor CRS-a za BiH Marc D’Silva, te predstavnici drugih respektabilnih institucija i organizacija.    

Projekat je pružio direktnu pomoć za 28 obitelji (oko 90 korisnika), od kojih je za 23 obitelji u Mostaru osigurao kvalitetne stambene uslove, pomogao ekonomsko osnaživanje stanara kroz razlicite vidove upošljavanja u 9 firmi, samozapošljavanje u poljoprivredi i samostalnom obrtu i određene vrste prekvalifikacija i stipendije za školovanje djece.