Saopćenja

19. novembar/studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom

19.11.2012

Nasilje nad djecom je globalna pojava i 19. novembar/studeni se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom.

U 2006. godini je pokrenuta istraživačka studija Ujedinjenih nacija o nasilju nad djecom čiji rezultati otkrivaju veoma visok nivo nasilja nad djecom u svim okruženjima koja bi za djecu trebala da budu sigurna.

Mnoga djeca su izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju u svojim domovima, školama, institucijama, na ulici. Velik dio tog svakodnevnog nasilja nad djecom je društveno prihvaćen.
Preporuke iz ove Studije su oslonjene na jakim normativnim temeljima iz oblasti ljudskih prava, koji su postavljeni u Konvenciji o pravima djeteta i njenim fakultativnim protokolima kao i drugim međunarodnim dokumentima o dječijim pravima.

Kao što je istaknuto u Studiji UN-a o nasilju nad djecom, nikakvo nasilje nad djecom nije opravdano i svako nasilje nad djecom se može spriječiti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, vođeno UN Konvencijom  o pravima djeteta, nastoji promovirati i kroz svoj rad s partnerskim organizacijama osigurati ispunjavanje prava svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja.

U Bosni i Hercegovini je, cijeneći  važnost  osiguravanja bolje zaštite djeci, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice  usmjerilo svoje aktivnosti na jačanje zaštite djece od nasilja u svakodnevnom životu. Radi toga su u proteklom periodu  raspoloživi  resursi, kako vlastiti tako i resursi osigurani od strane međunarodnih organizacija i prijateljskih vlada,  usmjeravani na  kampanje promocije  dječijih prava, jačanja javne svijesti o problemu nasilja nad djecom, na izradu politika i programa kojim se na organizirani način pristupa borbi protiv nasilja nad djecom i organizirano uticanje na stvaranje sigurnijeg okruženja  za djecu u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je u 2012., sa interresornim timom, pripremilo prijedlog Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2012-2015. koji će u narednom periodu biti upućen na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

UNICEF-ov Regionalni ured za Centralnu i Istočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država (CEE/CIS) uspješno je podnio projekat Evropskoj uniji pod nazivom „Zaštita djece od nasilja u Jugoistočnoj Evropi“, a koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Također, u sklopu projekta koji se implementira u saradnji sa Udruženjem Vesta Tuzla sačinjen je Etički kodeks istraživanja o djeci i Protokol sa standardima za monitoring Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2012 – 2015.

Iako su u proteklim godinama intenzivirane aktivnosti na otkrivanju slučajeva nasilja nad djecom pa je time i postotak prijavljenih i otkrivenih slučajeva povećan, ipak je u Bosni i Hercegovini još uvijek visok postotak neprijavljenih slučajeva nasilja nad djecom.

Nasilje nad djecom se ne može i ne smije tolerirati. Sloboda od nasilja će biti moguća samo ako svi  poštujemo naše obaveze prema djeci i djelujemo u skladu s njima i na taj način unesemo pozitivne promjene u dječje živote.

Ovog datuma, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pokušava podstaći javnost i institucije vlasti na svim nivoima da razmišljaju o problemu prevencije nasilja nad djecom, uvažavajući činjenicu da je ono veoma rašireno u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini.