Saopćenja

Saopćenje za javnost povodom 3. prosinca/decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

29.11.2012

UN Konvencija o pravima osoba sa invaliditeom i Opcioni protokol  su potpisani  30.07.2009. godine u New Yorku. Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol 12.03.2010. (bez rezervacija ili izjava), a Konvencija je stupila na snagu 11.04.2010.

U cilju provođenja aktivnosti koje se odnose na zagovaranje, promociju i poboljšanje primjene UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola, odlukom Vijeća ministara BiH formirano je Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH kao stalno, stručno, savjetodavno tijelo  Vijeća ministara BiH, čija je osnovna nadležnost da promoviše prava osoba sa invaliditetom i radi na njihovom unapređenju.

Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH je održalo pet sjednica, na kojima je do sada izradilo i usvojilo Poslovnik o radu Vijeća za osobe sa invaliditeom BiH, Program rada Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH  za period 2012-2015, kao i Operativni plan za 2012. godinu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u 2012. godini aktivno radilo na izradi Inicijalnog izvještaja o provođenju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. U izradi navedenog izvještaja su takođe učestvovali i članovi Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH, a veliku financijsku i tehničku pomoć  za izradu izvještaja, njegovo prevođenje, lektoriranje i tiskanje pružila je nevladina organizacija Inicijative preživjelih od mina iz Tuzle,  koja pored toga pruža  financijsku i tehničku pomoć radu Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH. 

Navedeni Izvještaj se nalazi u završnoj fazi pripreme za usvajanje na Vijeću ministara BiH i do kraja godine treba biti poslan UN Komitetu prava osoba sa invaliditetom.  

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će i dalje nastaviti sa radom na promociji, zaštiti i unapređenju prava osoba sa invaliditetom, kao jedne od socijalno ugroženih kategorija društva Bosne i Hercegovine.