Saopćenja

10 prosinac/decembar DAN LJUDSKIH PRAVA

10.12.2012

10. prosinac/decembar – Dan ljudskih prava se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava i kao  godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Općom deklaracijom UN o ljudskim pravima iz 1948. godine se garantira da su svi ljudi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima. Deklaracija je jedan od najznačajnijih dokumenata svjetske organizacije, koja se bori za mir, ali se zalaže i za ostvarenje ljudskih prava.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posvećuje dužnu pažnju promociji i zaštititi Evropskom konvencijom garantiranih ljudskih prava i sprečavanju i eliminaciji svih oblika rasne i drugih vidova diskriminacije.

Što se tiče mjera koje je Bosna i Hercegovina poduzela i kontinuirano poduzima u primjeni osnovnih stavova iz međunarodnih dokumenata multilateralnog karaktera kao što su konvencije, povelje i paktovi kako OUN-a tako i Vijeća Evrope koje je Bosna i Hercegovina ratificirala ili preuzela sukcesijom, navodimo sljedeće:

1. uspostavljena je jedinstvena institucija Ombudsmena BiH za  ljudska prava;

2. već godinama kontinuirano djeluje Agencija za ravnopravnost polova

3. u sklopu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine djeluje i radi Komisija za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i azil čiji je osnovni zadatak zaštita osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda, zagarantiranih Ustavom i zakonodavstvom BiH;

4. Usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije koji je utemeljen i koncipiran na europskim standardima;

5.  radi eliminiranja pojave diskriminacije u sportu na nivou države u proceduri donošenja je Zakon o sportu koji će doprinijeti eliminiranju neželjenih pojava na sportskim terenima. 

6. Bosna i Hercegovina pojave širenja ideja o rasnoj diskriminaciji ili mržnji sankcionira kao krivično djelo raspirivanja nacionalne ili vjerske mržnje kako krivičnim zakonodavstvom na nivou države tako i na nivou entiteta.

 
7. Bosna i Hercegovina u cilju implementacije međunarodnih dokumenta  posebnu pažnju posvećuje Romima, jer je u BiH ta nacionalna manjina najbrojnija i najugroženija po svim životnim parametrima. Priključenjem Dekadi inkluzije Roma 2005-2015, 2008. godine, Bosna i Hercegovina se obavezala da u cjelini popravi položaj Roma BiH u svim segmentima društvenog razvoja. Utvrđeni su  Metodologija i Plan realizacije sredstava koja je država namjenski obezbijedila budžetom i usmjerila na implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma, za oblasti: stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

8. Posebna tema ukidanja svakog oblika netolerancije je  odnos prema izbjeglicama i azilantima. Mada se u BiH prava izbjeglog i raseljenog stanovništva već dugi niz godina rješavaju na dobar način, posebno u pogledu imovinsko pravnih pitanja, gdje je imovina vraćena skoro stopostotno, problemi su izraženi u domenu održivog povratka. Ulažu se znatni napori kako bi se uz pomoć međunarodne zajednice i donatora, ovaj problem mogao što prije riješiti.

9.Značajno je spomenuti da je Bosna i Hercegovina na planu položaja i funkcioniranja vjerskih zajednica, ostvarila značajan napredak usvajanjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i zaključenjem:

1. Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete stolice i Dodatnog protokola na isti 
2. Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine sa Srpskom pravoslavnom crkvom
3. a u pripremi je Osnovni ugovor sa Islamskom vjerskom zajednicom.

Shodno odredbama Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete stolice u prosincu 2008.god. formirana je Mješovita komisija za provođenje predmetnog ugovora.

10. Prije svega neophodno je napomenuti da se Bosna i Hercegovina zalaže za održavanje multikulturalnog društva kroz jačanje međusobnog dijaloga kao osnovnog sredstva u povezivanju različitosti i razvoju tolerancije u društvu.

11. Bosna i Hercegovina je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma, konvencija i paktova koji se odnose na međuovisni, nedijeljivi i univerzalni karakter ljudskih prava,  po kojima je uspješno je prezentirala izvještaje pred nadležnim komitetima kako OUN-a tako i Vijeća Evrope.

12. Intenzivno se radi na uspostavi  Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine kao savjetodavnog tijela Vijeća ministara  zaduženog za implementaciju Akcionog plana za djecu 2010.-14, a čije aktivnosti trebaju biti usmjerene u pravcu sprječavanja diskriminacije djece.

13. Jedan od najvažnijih i po mnogima najtežih zadataka koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u njenom procesu daljnje integracije u Europsku uniju svakako je uspostava  društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine preuzelo je na sebe obavezu izrade državne strategije za tranzicijsku pravdu.

Dakle, ljudska prava  općenito su prava koja garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava počev od prava na život, zabranu ropstva, nehumanih postupaka i kazni, pravo na dom, slobodu okupljanja, slobodu savjesti i vjeroispovjesti, a proistekla su iz osnovnih moralno-etičkih načela kako bi se pravnom normom regulisalo ponašanje stanovništva, kako bi se isti međusobno poštivali i uvažavali primjenjujući maximu rimskog prava “ne čini nikad drugom ono što ne bi želio da on učini tebi”.