Saopćenja

Priopćenje za javnost „Kampanja pravda za svako dijete“

10.12.2012

Danas je u  zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati UNICEF-ove kampanje "Pravda za svako dijete" održane u okviru projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH".

Ministar Damir Ljubić održao je uvodni govor u kojem je istakao važnost reforme sistema maloljetničkog pravosuđa u svjetlu zaštite prava djece u skladu s međunarodnim standardima te zahvalio svim učesnicima ove kampanje. Rezultate kampanje predstavila je predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer.

Pored predstavljanja rezultata kampanje, dodijeljene su zahvalnice učesnicima kampanje, kao i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencije nasilja i maloljetničke pravde u 2012. godini. U kampanji su učestvovale i brojne javne ličnosti, a Dino Merlin je proglašen ambasadorom kampanje.

Učesnicima su se također obratili veleposlanici Švicarske i Švedske zemalja koje su preko svojih  agencija SDC i SIDA učestvovali i financijski podržali ovaj projekt.

Kampanja je dio UNICEF-ovog projekta zaštite djece pod rizikom i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom, u kojem učestvuju relevantna ministarstva, institucije i organizacije uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Sarajevo 10.12.2012.