Saopćenja

Ministar Ljubić primio delegaciju Komiteta Ministara Vijeća Europe

19.12.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu članove direktorata za političko savjetovanje koji su u monitoring misiji u BiH. Delegaciju su činili zamjenik direktora Direktorata za političko savjetovanje Daniil Khoshabo,politička savjetnica  Biljana Prlja,politički savjetnik Dario D'Urso i  Mary Ann Hennessey šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu. Tema razgovora su bile aktivnosti ministarstva i ispunjavanje nadležnih posprijemnih obaveza.

Članovi delegacije su iistakli da su jedan od prioriteta Vijeća Europe ljudska prava iriješavanje pitanja izbjeglica,te su se informirali o pitanjima presude Sejdić Finci,implementaciji revizirane strategije aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma i pravima manjina. Istakli su posvećenost Vijeća Europe pitanjima Bosne i Hercegovine te istakli određenu dozu zabrinutosti sporima napretkom i neriješavanjem otvorenih pitanja.

Ministar je na početku sastanka izrazio dobrodošlicu članovima delegacije, te ih informirao o otvorenim pitanjima i upoznao ih sa radom ministarstva te poduzetim aktivnostima koje se direktno tiču obaveza prema Vijeću Europe. Naglasio je važnost sprovedbe presude Sejdić Finci, te ustavnih promjena koje će omogućiti bolje poštivanje ljudskih prava. Budući da je BiH po svojoj strukturi jako složena, nije jednostavno vršiti bilo kakve izmjene,ali je istakao obavezu svih institucija i nivoa vlasti da urade svoj dio posla kako bi se nužne promjene izvršile.  

Sarajevo ; 18.12.2012.