Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH mr.sc. Damir Ljubić primio je danas u svom uredu gospodina Andrewa Mayne predstavnika UNHCR-a za BiH i gospođu Dietrun Gunther pravnu savjetnicu UNHCR-a z BiH.

15.1.2013



Na početku sastanka ministar je poželio dobrodošlicu i iskazao svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa ovom organizacijom.

Diskutiralo se o postojećim projektima i planovima ministarstva koji se realiziraju u uskoj suradnji sa UNHCR-om. Najvažnija tema današnjeg sastanka je bila Regionalni stambeni projekat te njegova implementacija. Razgovaralo se o do sada obavljenim konzultacijama i predloženim planovima implementacije. Ministar je istakao da je ovo važna godina što se tiče povratka izbjeglih i raseljenih osoba u BiH ali i u cijeloj regiji. Uskoro će se ponovo započeti sa izgradnjom porušenih domova povratnicima i raseljenim osobama , te se ministar nada da će to potaknuti stvaranju pozitivnog ozračja u cijeloj zemlji.

Ministar je goste upoznao i sa javnim pozivom izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regiona: Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji za dobivanje pomoći u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa koji je upućen putem dnevnih novina i web portala, ohrabruje značajan broj upita prvog dana objavljivanja poziva.

Sarajevo 11.01.2013.