Saopćenja

Dana 19. Februara 2013. godine, u Sarajevu, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmila Mitrović prisustvovala je prezentaciji rezultata Istraživanja višestrukih pokazatelja, odnosno istraživanja o ukupnom stanovništvu i istraživanja o romskoj populaciji u BiH.

21.2.2013



U uvodnom obraćanju zamjenica ministra se zahvalila UNICEF-u na stručnoj i finansijskoj pomoći, te je istakla da je Istraživanje višestrukih pokazatelja međunarodni program istraživanja  domaćinstava  razvijen od strane UNICEF-a, a dizajniran je da  prikupi  statistički  vjerodostojne, međunarodno  uporedive  procjene ključnih pokazatelja koji se koriste za evaluaciju stanja žena i djece  u oblastima zdravlja, obrazovanja, dječije zaštite i HIV-a.

Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH je značajno što ovaj program takođe, osigurava alate za praćenje napretka u ostvarivanju domaćih ciljeva i zadatih obveza u promovisanju dobrobiti djece, uključujući i Milenijumske razvojne ciljeve.

Osim provođenja istraživanja višestrukih pokazatelja za ukupno stanovništvo, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji sa Agencijom za statistiku BiH,  provelo je odvojeno istraživanje o romskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciji su prisustvovali i Ministar zdravlja i socijalne zaštite prof. dr Ranko Škrbić, Federalni ministar zdravstva dr Rusmir Mesihović, direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović i predstavnica UNICEF-a u BiH gospođa Florence Bauer.