Saopćenja

Priopćenje za javnost povodom 8. Ožujka/Marta Međunarodnog dana žena

8.3.2013




Danas je dan kada na poseban način slavimo žene. Svijet bez žena ne bih bio ono sto jeste danas, žene su naše majke, sestre, supruge ,kolegice i one uljepšavaju i obogaćuju svijet oko nas.

U svijetu se ideja za obilježavanje Dana žena javila početkom 20. stoljeća.

Korijeni protesta i političkog aktivizma žena proistekli su iz želje za promjenom i unapređenjem  uvjeta života i jednakog društvenog statusa.

U Bosni i Hercegovini u zadnjih dvadeset godina naglašava se pravo na ravnopravnost spolova, bilo da je riječ o ravnopravnoj zastupljenosti žena i muškaraca u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti, upravnim odborima poduzeća, ili  jednakosti u plaćama i naknadama.

Spomenut ćemo samo neka od dostignuća Bosne i Hercegovine u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, a to su:
• Usvajanje i primjena Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, u oblasti obrazovanja, rada, zapošljavanja i pristupa resursima, zdravstvene i socijalne zaštite, zabrane nasilja po osnovu spola u javnom i privatnom životu, sportu, kulturi, itd;

• Uspostavljanje institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini i to na svim nivoima vlasti kao preduvjeta za koordiniran pristup u ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce u BiH;

• Uspješno provođenje Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine, kao strategije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova kao i izrada Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine za period 2013. - 2017. godine,

• Uključivanje institucija na svim nivoima vlasti i rad na usklađivanju zakona, strategija, politika i programa sa domaćim i međunarodnim standardima za ravnopravnost spolova i kontinuirana edukacija;

• Unaprjeđenje statističke evidencije razvrstane po spolu u svim oblastima;

• Sve bolja koordinacija i saradnja sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u provedbi zajedničkih aktivnosti.

I pored navedenih dostignuća još uvijek je izražena potreba, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, da se nastavi raditi na unapređenju položaj žena u društvu, bez obzira što su pitanja ravnopravnosti žena i muškaraca postala „vidljivija“ i što su već prevaziđeni brojni stereotipi i predrasude.

Kao dokaz ovoj tvrdnji treba skrenuti pažnju na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koji je još jednom fokus međunarodnog dana žena.

Danas, usprkos činjenici da su u Bosni i Hercegovni uspostavljene besplatne SOS telefonske linije za žrtve nasilja u obitelji, da djeluje 10 sigurnih kuća za žrtve nasilje i da su policijski službenici obučeni i osposobljeni da reagiraju na prijave nasilja nad ženama/u porodici, mi moramo da nastavimo da zajedno djelujemo na prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.
Diskriminaciji i nasilju nad ženama ne smije biti mjesta u dvadeset prvom stoljeću.

U srijedu, 05. ožujka 2013. godine Bosna i Hercegovina je još jednom potvrdila svoju opredjeljenost da se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao izjavu o davanju podrške globalnoj COMMIT kampanji koju je 2012. godine pokrenula organizacija UN Women, uz podršku generalnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona.

Danas će veleposlanik Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u 15:30 potpisati Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji čime će se Bosna i Hercegovina pridružiti obitelji zemalja Europe koja će nastaviti da se bori protiv ovog društvenog problema.

Jedan dan godišnje premalo je da ženama istinski bude posvećen,jer one drugima; djeci, partnerima, roditeljima, prijateljima posvećuju sve svoje dane, sve svoje minute...

Žena je žena svih 365 dana u godini a ne samo 8.ožujka/marta.
Dans bismo trebali čestitati svakoj ženi što voli, što može i zna, što se bori i protivi, što uspije i što jest  -   žena.

Svima ženama sretan 8. Ožujak/Mart Međunarodni dan žena .


Sarajevo ; 08.03.2013.