Saopćenja

Zaključci i preporuke Srednjoročnog pregleda Programa saradnje sa UNICEF-om 2010-2014. godina za Bosnu i Hercegovinu

18.3.2013


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić učestvovao je na današnjoj Prezentaciji Srednjoročnoga pregleda Programa suradnje za period 2010-2014. godina za Bosnu i Hercegovinu,te prezentaciji ostvarenog napretka Akcionog plana programa za Bosnu i Hercegovinu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i UNICEF-a.

U svom govoru ministar je informirao uvažene goste i učesnike da je ministarstvo u proteklom vremenskom periodu, u skladu sa svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima pružalo maksimalnu podršku u ostvarivanju programskih zadataka navedenih u Akcijskom planu programa za Bosnu i Hercegovinu.

To se naročito odnosi na angažman Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u sklopu Projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije za djecu u Bosni i Hercegovini“ koji je u svojoj osnovi imao za cilj jačanje i unapređivanje  sistema socijalne zaštite i inkluzije djece i obitelji u BiH.

U sklopu navedenog Pojekta posebno je istakao aktivnosti na izradi i usvajanju dokumenta pod nazivom „Smjernice za prepoznavanje socijalno isključenih grupa djece u Bosni i Hercegovini“.

U okviru pet modela predškolskog obrazovanja u saradnji sa UNICEF-om BiH Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pružilo je podršku u inkluziji preko 300 romske djece za obrazovanje u ranom djetinjstvu te podržalo provedbu programa pripreme za školovanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je u suradnji sa ostalim nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima u oblasti  sigurnosti, pravde, obrazovanja i socijalne zaštite dalo svoj doprinos za reformu sistema maloljetničkog pravosuđa u zemlji.

Na kraju obraćanja ministar Ljubić se zahvalio predstavnicima UNICEF-a BiH, koji su organizatori današnjeg skupa na svom dosadašnjem angažmanu,te izrazio nadu da će se i u budućnosti nastaviti dugogodišnja uspješna suradnja između UNICEF-a BiH i institucija vlasti u Bosni i Hercegovini.