Saopćenja

OBAVIJEST ZA MEDIJE

11.4.2013

Skupština donatora Regionalnog stambenog programa temeljem kojeg će u četiri zemlje Regije biti osigurano 27.000 trajnih stambenih rješenja za izbjegle i raseljene osobe iz perioda 1991.-1995.godine, na svom sastanku održanom 8. travnja 2013. godine u Parizu, odobrila je zahtjev Bosne i Hercegovine za prvi grant iz ovog Programa u vrijednosti od  2.035.000 eura.

U okviru ovog pod-projekta biće osigurana pomoć u obnovi za 150 obitelji po sistemu „ključ u ruke“, od kojih za 100 izbjeglih obitelji iz BiH koje se vraćaju iz zemalja regije (Hrvatske, Srbije i Crne Gore) i 50 obitelji iz kategorije raseljenih osoba u BiH. Također će odobrenim podprojektom biti dodjeljen građevinski materijal za 20 izbjeglih obitelji iz R Hrvatske koje se lokalno integriraju u BiH.

Čestitajući uz ovu obavijest, Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) koja finansijski upravlja Fondom istaknula je da je ovo je veliki korak naprijed u provedbi stambenog projekta Bosne i Hercegovine, te prenijela pohvale Skupštine donatora svim učesnicima iz Bosne i Hercegovine, pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, za napore koje su poduzeli sa ciljem osiguranja sredstava za početak provedbe projekta iz kojeg će pomoć za stambeno zbrinjavanje u BiH dobiti 5.400 obitelji, odnosno oko 14.000 najugroženijih izbjeglih i raseljenih osoba.