Saopćenja

15. svibanj/maj Međunarodni dan obitelji

15.5.2013

obiteljiGeneralna skupština UN-a je 1993. godine proglasila 15. svibanj/maj Međunarodim danom obitelji, a prema preporukama Ujedinjenih nacija obitelj zahtijeva posebnu pažnju, treba pomoć i zaštitu kako bi mogla ispuniti svoje odgovornosti, posebno u situacijama kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova ili nasiljem.

Iako je nazivaju osnovnim stupom društva, čini se da je se definicija obitelji promijenila . Pod pritiskom loše ekonomske situacije i različitih društvenih kriza mnogi ne uspijevaju da je sačuvaju. Rezultati pojedinih istraživanja pokazuju da jedan dio mladih u brak stupa nepromišljeno dok se jedan dio sve teže odlučuje na zajednički život i nisu spremni na obaveze.

Kao “crnu demografsku bilansu” možemo navesti podatke Agencije za statistiku BiH koji pokazuju da je povećan broj razvedenih brakova, manje je rođenih, a više umrlih. Takođe, suvremeni način života doveo je do promjene obiteljske struktura te se žene, zbog dužeg obrazovanja i ostvarivanja karijere, kasnije udaju, kasnije rađaju i imaju manji broj djece.

Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH naglašava da, prema podacima UN-a, prvi uzrok smrti ili invalidnosti među ženama od 15-45 godina nisu bolesti ili saobraćajne nesreće, već nasilje, a najopasnije mesto za ženu postao je njen sopstveni dom. Poražavajući je podatak da žena ima više šansi da bude ubijena i povređena u obitelji, nego u bilo kojoj drugoj društvenoj sredini. Isto tako, potrebno je upozoriti na opasnosti i posljedice svih oblika nasilja prema članovima zajedničkog domaćinstva, a posebno nasilja nad djecom.

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji pruža priliku da se ukaže na potrebu: ostvarivanja jednakih podjela uloga i odgovornosti muškaraca i žena unutar obitelji, odgovornog roditeljstva, zajedničkog donošenja obiteljskih odluka, podjele posla unutar domaćinstva ili poštovanja odluka oba partnera o stvaranju potomstva.

Još jednom želimo naglasiti da je svaka obitelj posebna i jedinstvena, ali da svaku sretnu obitelj karakteriše ljubav, razumijevanje, ravnopravno učešće partnera u privatnom i javnom životu kao i uzajamna briga za sve njene članove.