Saopćenja

Mitrović - Mejn: Fokus zajedničkih projekata Ministarstva i UNHCR-a je na održivom povratku

16.5.2013

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnikom UNHCR-a u BiH Endrju Mejnom (Andrew Mayne) o provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i implementaciji Regionalnog stambenog programa.

Zamjenica ministra Mitrović je naglasila da, prema podacima s kojima Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspolaže, potrebu za povratkom ima oko 160.000 lica, odnosno 41.000 porodica. Dodala je istakla da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kontinuirano radi na sprovođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je za te potrebe, u narednih pet godina, planirano 458 miliona KM sredstava za projekte kroz koje bi se obnovilo oko 10.000 stambenih jedinica i time trajno rješilo pitanje stambenog zbrinjavanja oko 35.000 izbjeglih i raseljenih lica.

Zamjenica ministra Mitrović je naglasila da Ministarstvo aktivno učestvuje i u Regionalnom stambenom programu putem kojeg se očekuje da će Bosna i Hercegovina trajno riještiti pitanje izbjeglih lica iz BiH koja se nalaze u susjednim zemljama, kao i izbjeglih lica iz susjednih zemalja koja se nalaze u BiH i jedan broj interno raseljenih lica. Ona je upoznala predstavnika UNHCR-a da je, iako je javni poziv još otvoren, na adresu Ministarstva već pristiglo više od 5.500 aplikacija izbjeglih lica zainteresovanih za povratak.

Rezidentni predstavnik UNHCR-a Mejn je pohvalio saradnju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa UNHCR-om na rješavanju ovih teških pitanja. On je ocjenio ovu saradnju kao jedan od najpozitivnih primjera saradnje vladinih institucija i međunarodnih organizacija u BiH.

Zamjenica ministra Mitrović je naglasila opredjeljenost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za kreiranjem održivog povratka, što je i predviđeno Revidiranom strategijom za implementaciju Aneksa VII. Ona je istakla da, putem zajedničkih projekata u okviru IPA programa, UNHCR i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH mogu značajno pomoći lokalnim zajednicama u kreiranju ekonomskih preduslova za održivi povratak.