Saopćenja

Sastanak ministra Ljubića sa direktorom UNHCR-a za Europu

20.6.2013


Povodom Međunarodnog dana izbjeglica Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u svom uredu novoimenovanog direktora UNHCR-a za Europu gospodina Vincenta Cochtela te predstavnika UNHCR-a za Bosnu i Hercegovinu Andrewa Mayna.

Ministar je gostima iskazao dobrodošlicu i zahvalio se na njihovoj posjeti na dan koji se obilježava kao Međunarodni dan izbjeglica.

Tokom razgovora gospodin Cochtel se zahvalio na prijemu te predstavio planove UNHCR-a vezano za rješavanje pitanja iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i rad UNHCR-a u regiji.

Direktor Cochtel izrazio je zadovoljstvo ostvarenim napretkom i upozorio na činjenicu da i dalje ima prostora za napredovanje i osiguranje boljih životnih uvjeta za građane BiH a naročito  je to važno za one najranjivije koji očekuju pomoć za iznalazak trajnih rješenja.

Pohvalio je rad ministarstva u zajedničkim projektima,a naročito u pripremama za sprovedbu Regionalnog stambenog programa za koji se može reći da je jedan od najvažnijih projekata za BiH kada se govori o stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih osoba u u regiji.

Predstavnici UNHCR-a su ministru ponudili otvorenu suradnju i potporu u daljnjoj provedbi programa i razvoju novih projekata koji će donijeti dobrobit građanima BiH,kao što je projekt CEB-a za zatvaranje kolektivnih centara koji skupa implementiraju vlasti u BiH i UNHCR.

Posebno je Direktor Biroa za Europu UNHCR-a, naglasio doprinos Bosne i Hercegovine na zbrinjavanju izbjeglica iz drugih zemalja u Bosni i Hercegovini, a uspjeh je tim veći, kada se zna da je BiH u vrijeme najvećih potreba za rješavanje povratničkih pitanja, zbrinula i tisuće osoba iz susjednih i drugih zemalja, koje su zatražile međunarodnu zaštitu u BiH.

Ministar Ljubić, zahvalio se UNHCR-u na izuzetnoj suradnji na rješavanju problema izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, kao i na potpori za rješavanje problema osoba koje su pod međunarodnom zaštitom u BiH.

U situaciji kada u svijetu danas ima više od 40 mil. Izbjeglica, potpora koja se i dalje pruža Bosni i Hercegovini u rješavanju produžene izbjegličke krize je svakako izuzetno važna i u tom smislu Ministar je predstavio planove BiH za konačno zatvaranje ovog važnog poglavlja postdejtonske BiH.

Ministar je zamolio direktora Cochtela da pokuša svojim utjecajem u europskim institucijama ubrzati proces implementacije projekata na terenu te zamolio za daljnju podršku u iznalaženju sredstava potrebnih za realizaciju projekata u BiH.

Ministar je  gospodinu Cochtelu zaželio uspješan rad i izrazio spremnost za zajedničku suradnju na projektima u Bosni i Hercegovini.