Saopćenja

Radmila Mitrović, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BIH učestvovala na Ministarskom forumu o dijaspori sa Međunarodnim dijalogom o migraciji u Ženevi.

3.7.2013

Radmila Mitrović, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice je učestvovala na Ministarskom forumu o dijaspori sa Međunarodnim dijalogom o migraciji(IDM – International Dialogue on Migration) 2013. godine koji je od 18-19.06.2013. godine održan u Ženevi u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM).
Ženeva 1

Ovo je prva konferencija na visokom nivou usmjerena na dijasporu i okupila je ministre i visoke zvaničnike ministarstava i odjeljenja koji imaju odgovornost za sprovođenje politika i programa prema dijaspori. Učesnici konferencije su imali jedinstvenu priliku da predstave vladine politike, programe i inicijative usmjerene prema dijaspori. Podijeljene su najbolje i najinovativnije prakse i naučene lekcije u radu sa dijasporom.

Radmila Mitrović, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice je, u okviru panela „Dijaspora i razvoj“, govorila o politikama i aktivnostima Bosne i Hercegovine u cilju vezivanja migracije i razvoja i mogućnostima korištenja razvojnih resursa dijaspore za razvoj Bosne i Hercegovine.


Konferencija je imala za cilj i jačanje saradnje između zemalja, poboljšanje cross-oplodnje ideja i prakse i pomoć u njegovanju duha zajedništva među ministrima za dijasporu. Ovo je također bila prilika za promovisanje i stvaranje globalne baze podataka politika i programa vlada prema dijasporama i određivanje daljih relevantnih smjernica.