Saopćenja

30. KOLOVOZ/AUGUST - MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

29.8.2013

Na preporuku radne skupine UN-a za nestale osobe, 30.kolovoz/august se obilježava kao dan koji se u čitavom svijetu obilježava kao dan odavanja počasti desetinama tisuća nestalih čije su sudbine i mjesto stradanja nepoznati kao rezultat brojnih oružanih sukoba i zločina protiv čovječnosti.

Jedna od velikog broja bolnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja s početka zadnjeg desetljeća prošlog tisućljeća s kojim su se suočili i građani i vlast Bosne i Hercegovine jeste nestanak više od 30.000 bh. građana.

Nažalost, iako je od završetka tog teškog razdoblja u povjesti naše države prošlo više od 18. godina, još se uvijek između 8.500 do 9.000 osoba vode kao nestale. Istovremeno njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti, bolu i nadi da će saznati sudbinu svojih nestalih srodnika.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u okviru svoje nadležnosti, u proteklom vremenskom periodu nastavilo sa aktivnostima u stvaranju preduvjeta za brže rješavanje pitanja nestalih osoba. Ratifikacijom Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, vlasti Bosne i Hercegovine su poslale poruku da se neće stati u procesu rješavanja sudbine tisuća nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Krajem 2012. godine okončane su aktivnosti u vezi priznavanja nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke od strane Bosne i Hercegovine čime se otvorila mogućnost da Komitet prima i razmatra podneske od ili u ime pojedinaca pod svojom nadležnošću, koji tvrde da su žrtve kršenja odredbi ove konvencije načinjenih od strane Bosne i Hercegovine kao i da zaprima i razmatra podneske u kojima država članica tvrdi da neka druga država članica ne ispunjava svoje obaveze prema ovoj Konvenciji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH stoji na stanovištu da je istina o žrtvama odnosno njihovom stradanju, ma koliko bolna bila, jedan  od najsnažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u Bosni Hercegovini.