Saopćenja

Konferencija „Zajedno za djecu BiH“

3.10.2013


Danas je u Sarajevu u zgradi parlamentarne skupštine održana konferencija Zajedno za djecu BiH čiji je cilj bio prezentacija aktivnosti MLJPI u 2013. godini, usmjerenih na primjenu UN Konvencije o pravima djeteta.

Kao država potpisnica UN Konvencije o pravima djeteta, i njenih protokola, Bosna i Hercegovina je preuzela obvezu da primijeni mjere koje nalaže ova Konvencija.

Kako bi se nastavile aktivnosti na primjeni UN Konvencije o pravima djeteta,  Vijeće ministara je u srpnju 2011. godine usvojilo Akcioni plan za djecu Bosne i Hercegovine, čiji su sastavni dio i preporuke Komiteta za prava djeteta. Opći cilj Akcionog plana za djecu je definiranje prioritetnih ciljeva i  mjera koje je neophodno poduzeti u periodu 2011. – 2014. godine, da bi se stvorili što povoljniji uvjeti za život djece i obitelji, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje i uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a u najboljem interesu djece.

U 2013. godini MLJPI je stavilo akcenat na pripremu Izvješća o provođenju Akcijskog plana za djecu BiH za period od srpnja 2011. godine do svibnja 2013. godine. Ovo Izvješće usvojeno je na 62. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 3.9.2013. godine.

U 2013. godini obavljena je prezentacija rezultata istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS 4) , koji će obezbijediti podatke potrebne za monitoring i izvještavanje o strategijama i akcionim planovima na razini BiH, FBiH i RS, praćenje napretka u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva, te pokazatelje za praćenje ciljeva postavljenih u okviru „Svijeta po mjeri djeteta“.

Također, u 2013. godini obavljena je i prezentacija istraživanja za romsku populaciju.  Prvi put je  u BiH provedeno  ovakvo  istraživanje i ono predstavlja dragocjene, sveobuhvatne podatke o stanju romske djece, žena i muškaraca u BiH.

Početkom 2013., MLJPI je u suradnji sa relevantnim državnim, entitetskim i kantonalnim ministarstvima i institucijama iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, policije, pravosuđa, komunikacije te nevladinog sektora, završilo aktivnosti na sačinjavanju Metodologije za prikupljanje podataka za izradu prvog izvješća o socijalno isključenim kategorijama djece u BiH. Metodologija je bazirana na Smjernicama za prepoznavanje socijalno isključenih kategorija djece u Bosni i Hercegovini, koje su objavljene u „Sl. glasniku BiH“ u 2012, a urađene su u cilju uspostavljanja redovnog praćenja stepena socijalne isključenosti, odnosno uključenosti djece, unaprjeđenja procesa intersektorske suradnje institucija i organizacija nadležnih za brigu o djeci u Bosni i Hercegovini, i  radi ispunjavanja međunarodnih obveza i izvještavanja.

Ovo prvo izvješće  o socijalno isključenim kategorijama djece u BiH i izvješće o provođenju Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma za školsku 2012/2013. godinu bit će završeno do kraja tekuće godine.

U okviru MLJPI, u tekućoj godini, pripremljen su tri važna dokumenta: Etički kodeks istraživanja o djeci i sa djecom u BiH,  Smjernice za poboljšanje položaja romske djece u BiH i Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH, koji su prezentirani na ovoj Konferenciji.