Saopćenja

3 PROSINAC/DECEMBAR DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

3.12.2013

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH je 30.07.2009. godine u New Yorku potpisao Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom i Opcioni protokol.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Opcioni protokol 12.03.2010. (bez rezervacija ili izjava), a Konvencija je stupila na snagu 11.04.2010., tridesetog dana nakon deponiranja instrumenta o ratifikaciji. Prvi izvještaj o implementaciji Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini je izrađen u 2012. godini i upućen prema UN Komitetu za prava osoba sa invaliditetom u veljači/februaru 2013. godine. Izvještaj daje detaljnu sliku o položaju i zagarantiranim pravima osoba sa invaliditetom u BiH, kao i nedostatke postojećih sistema.

U cilju provođenja aktivnosti koje se odnose na zagovaranje, promociju i poboljšanje primjene UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola ove Konvencije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o  formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH. Ovom Odlukom formirano je Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH u svrhu osiguranja saradnje sa nadležnim entitetskim organima vlasti i udruženjima osoba sa invaliditetom. U skladu sa gore navedenom Odlukom, ministar je 02.09.2011. godine Rješenjem o imenovanju članova Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH imenovao 20 članova Vijeća na mandat od četiri godine. Ovo Vijeće je do danas održalo jedanaest sjednica, a pored svojih planiranih aktivnosti, aktivno je učestvovalo i u izradi gore pomenutog Izvještaja.

Baveći se problematikom prava osoba sa invaliditetom Bosna i Hercegovina je 2008. godine donijela i dokument „Politika u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini“, a koji daje osnovne smjernice jačanja socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom u BiH, i na čijim osnovama su i izrađene entitetske strategije za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. Strateški dokumenti entiteta utvrđuju obaveze entitetskih ministarstava u 22 oblasti definirane Standardnim pravilima UN-a, te posebne strateške mjere u vezi sa pitanjem stanovanja. 

Tijekom 2013 godine nastavljene su aktivnosti MLJPI u saradnji sa Vijećem za osobe sa invaliditetom BiH koje imaju za cilj da se kontinunirano radi na harmonizaciji postojećeg zakonodavstva i politika usaglašenih sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, i inicira donošenje lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti kako je to predviđeno entitetskim strategijama.

MLJPI i Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH zalažu se za osiguranje i primjenu standarda na upoznavanju osoba sa invaliditetom sa njihovim pravima, provode promotivne mjere za poboljšanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom te u tu svrhu najavljujemo i akciju pod sloganom „Od pravnog do stvarnog“ koji odražava poruku inkluzije osoba sa invaliditetom u BiH: „Prevazići barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve“, koja će simbolično započeti 4. decembra 2013. u zgradi Parlamnterne skupštine BiH“